Agenda 3:16
Ditt navn
Din venns e-post


Fritert kylling
Noen barn vegrer seg mot å spise mat som de har fått et forhold til som levende dyr, men barna til matskribent Marit R. Westlie spiser mer enn gjerne «Lille Kylling». Også fritert.

Opptil flere i familien har en stor forkjærlighet for tegne­filmer og den litt mer moderne varianten: Animerte filmer. Så kommer det en film som er tegnet, er det store muligheter for at vi er å finne i et kinosete. I vinter gikk den animerte filmen Lille Kylling, som da naturlig nok handler om en liten kylling som bor sammen med sin store kyllingpappa. Mammaen er død, og kommunikasjonen mellom de to gjenlevende kyllingene er til tider mangelfull. Lille Kylling jobber iherdig for å få pappas anerkjennelse og blir av den grunn kastet ut i store eventyr. Ungene våre, og spesielt Lea på snart tre år, ble helt betatt av Lille Kylling, og han var et stort samtaleemne i lange tider.
Dette har ført til at hver gang vi har spist kylling til middag etter dette kinobesøket, spiser vi Lille Kylling. Mange barn vil ikke spise mat som de har fått et forhold til som levende dyr, og foreldrene prøver å bortforklare og si at dette er bare kjøtt, ikke Kåre Ku eller Gisle Gris. Hos oss kan jeg ikke få understreket nok at det er Lille Kylling som skal spises. Da stormer ungene til bords og spiser til fatet er tomt.
Jeg velger å se på dette som et tegn på at ungene har et naturlig og godt forhold til den maten vi spiser.
Her har jeg tatt en amerikansk vri på kyllingen, og mørner den først i melk før jeg frityrsteker den.

Fritert kylling
1 stor kylling
1 liter H-melk
2–3 ts salt
nykvernet pepper
½ fersk chili (kan utelates)
3–4 dl hvetemel
1–2 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje

Til sausen
2 ss hvetemel
salt
pepper

Kjøttet skal marineres i 4–5 timer eller over natta.
Stekes i cirka 30 minutter.

Del opp kyllingen i seks eller åtte biter, avhengig av hvor stor kylling du har. To brystfileter, to vinger, to klubber og to lår bruker jeg å dele kyllingen opp i. Så skal kyllingen marineres i melken. Ha en brødpose inni den andre, sånn at du er sikker på at den ikke lekker, og ha kyllingbitene, melken og litt salt og pepper oppi. Knyt godt igjen og legg posen i kjøleskapet enten over natta eller i noen timer.
Ta kyllingen ut av kjøleskapet cirka en halv time før du skal jobbe videre med den, slik at den rekker å bli romtemperert. Del chilien i to på langs, og skrap ut frøene før du finhakker den. Ha den sammen med hvetemelet, resten av saltet og litt mer pepper i en ny brødpose.
Hell marineringsmelken over i en bolle og sett den til side. Tørk så godt av kyllingbitene med tørkepapir før du har alle bitene oppi melposen. Rist godt på posen slik at alle kyllingbitene blir dekt av melblandingen. Ha oljen i en stor stekepanne med høye kanter, og som du har et passende lokk til. Oljen skal gå ca. 1½ cm oppover kanten. Varm opp oljen før du forsiktig legger i kyllingbitene. Rist av dem overflødig mel før du legger dem i. Det er viktig at ikke bitene ligger oppå hverandre.
La plata stå på middels- til sterk varme, legg på lokket og la kyllingbitene stekes i 12–13 minutter. Snu dem, sjekk at varmen er passe, og la dem steke nye 12–13 minutter på den andre siden.
Når kyllingbitene er ferdigstekte, legger du dem over på tørkepapir mens du lager sausen.
Tøm ut mesteparten av oljen fra panna, men la det være igjen cirka tre spiseskjeer. Ha i hvetemelet og rør det sammen. Hell i 5–6 dl av marineringsmelken og rør godt slik at melet ikke klumper seg. Kok opp og la sausen koke i noen minutter før du smaker til med salt og pepper.
Serveres gjerne med pommes frites.