Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Himmelsk briocheloff


Ingrediensliste Briocheloff

- 250 g smør, romtemperert

- 525 g hvetemel

- 40 g sukker

- 15 g fersk gjær eller 3 ½ g tørrgjær

- 1 ts salt 

- 6 store eller 7 medium egg (375-390 g veid med skallet på), romtemperert

- 1 egg til pensling

 

Jeg kan ikke tenke meg noe bedre å spise til frokost på påskens store festdag, påskedag, enn brioche! Brioche er et fransk bakverk, som enten lages som loff i brødform eller i egne porsjonsformer. Det er særdeles rikt på smør og egg, og ettersom eggene har en så stor symbolsk betydning i påska, passer briochen perfekt inn. Smaken er en historie i seg selv. Det er så smakfullt og har en letthet over seg som er helt unik. Ja, dette tror jeg de spiser til frokost i himmelen!

Slik gjør du

Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal. 

Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert. 

Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer jeg bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander. 

Elt deigen sammen til den begynner å samle seg. Så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte deigen i 8–10 minutter. 

Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter den i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet. 

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den. Smør to brødformer på 1 1/2 liter med smør. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform. Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve i 2 1/2 –3 timer. Etter heving skal bollene rekke omtrent opp til kanten på brødforma. 

Sett stekeovnen på 190 grader. 

Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen. Etter 10 minutters steking, skrur du ned varmen til 180 grader og steker videre i ca. 25 minutter. 

Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av forma og lar dem avkjøles på en bakerist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.