;

Den kristne bygda i Hallingdal

Foto: Kristin Åsarmoen Rygg

Lengst nord i Hallingdal, midt mellom Oslo og Bergen, ligger fjellbygda Hemsedal. Omkranset av høyfjell er Hemsedal kanskje mest kjent for skiturisme. Det ikke alle vet, er at Hemsedal skiller seg ut fra nabobygder og nabodaler også når det gjelder kristenliv.

Skrevet av: Kristin Malmin Wennemo og Birgit Nersten Lopacki

Hvordan kan det ha seg at ei lita fjellbygd som Hemsedal, en kommune som kun teller 2442 innbyggere, har et såpass aktivt kristenliv? Det er et spørsmål vi har stilt flere av dem som bor i Hemsedal. For her er det ikke bare skiløyper, alpinanlegg og storslått natur som tiltrekker seg turister fra Norge og utlandet. De kristne fellesskapene tiltrekker seg også nye mennesker. 

Camilla Osnes på 28 år (bildet) har vært sokneprest i Hemsedal siden august 2015.

– Her er det veldig flott å være prest, jeg kunne ikke valgt et bedre sted å begynne. Jeg ønsket meg ut av Oslo, og ville være et sted med noen jeg kunne spille ball med. Så fikk jeg høre om Hemsedal via Øystein Husby som bor her. Da han fortalte litt om bygda og hva som skjedde, forstod jeg fort at dette var et sted med en aktiv kirke, med mange frivillige i alle aldre. Det fikk jeg bekreftet da jeg begynte.

(…)

Hemsedal har kremen av norsk ungdom, sier Hanna Songøygard Smørvik (bildet) på trønderdialekt. 

Trettiåringen kom til Hemsedal første gang i 2009. Den gangen for å gå på bibelskole. Deretter gikk ferden til Stryn, men Hanna ville tilbake til Hemsedal. 

– Jeg merka at det var noe spesielt med dette stedet. Det er på en måte en fred her oppe som er spesiell. Jeg valgte å være frivillig på Høyfjells-senteret i et år, og så balla det på seg. 

(…)

Bestyrerpar: – Det å se folk blomstre og bli bedre kjent med Jesus er ufattelig stort å oppleve, sier Helene og Gudmund Juliebø.

Det har vært et fantastisk privilegium å få være med på denne reisen, sier Gudmund Juliebø.

Til høsten er det 13 år siden han og kona Helene flyttet fra Oslo til Hemsedal for å være bestyrerpar på det nyåpnede KRIK Høyfjellssenter. Hva de gikk til, visste de lite om. Bortsett fra at dette var alt for spennende til at de kunne si nei, da utfordringen om å bli bestyrerpar kom. Siden den gang har nesten 700 personer gått på høyfjellssenterets egen fjellbibelskole og 500 par har deltatt på unge par-weekend samme sted, i tillegg til alle andre grupper og gjester som har vært innom senteret.

Les hele hovedsaken i Agenda 3.16 påskeutgave (nr.3-4/2018)