;

Erik Lunde kjemper for menneskeverdet

Foto: Joakim S. Enger

Skrevet av Birgit Nersten Lopacki

Få ting engasjerer forfatteren og politikeren Erik Lunde mer enn menneskets unike verdi. – Hvis vi begynner å akseptere at noen får stempelet «uønsket», blir vi til slutt uønsket alle sammen, mener han.

Tidlig i høst kom boka Uønsket. Mennesket i sorteringens tid. Forfatteren Erik Lunde, som også er KrF-politiker, er en av dem som har markert seg tydeligst i samfunnsdebatten for menneskets verdi. Boka er et resultat av det engasjementet og handler om hva som skjer med samfunnet og oss når menneskeverdet og ideen om et ukrenkelig menneskeverd settes til side.

Uønsket

I India mangler det 50 millioner jenter i den indiske befolkningen fordi de sorteres bort. Hverken forbud mot å teste kjønn eller kjønnsselektiv abort, har hjulpet. Dette får vi høre om i boka.

– I Norge vil det være utenkelig å stå frem og si at man velger bort et barn fordi det har feil kjønn. Men det handler om holdninger og hva slags mennesker vi gir høy og lav verdi. Det som skjer i India er et speil på vårt eget samfunn, mener forfatteren. (…)

​Les hele portrettet i nummer 11/2017