Hvordan lytter vi til hverandre?


Foto: Adobe Stock

Tenker du at den som er god til å lytte til andre mennesker, er den som jevnlig uttrykker forståelse og gjenkjennelse og gir gode råd? Vil du bli en bedre lytter, er det trolig lurest å si minst mulig.

Tekst: Per Arne Gjerdi

Å bli lyttet til, slik at man opplever å bli hørt, er helbredende.
Hvordan lytter vi, du og jeg?
Hvorfor er det så viktig å lytte?
Hvordan kan man bli en bedre lytter?

Utsagnet og spørsmålene står å lese på forsiden av nettsidene til Den lyttende kirke i København.

– Den lyttende kirke er mennesker som er blitt grepet av viktigheten av å lytte. Det er folk som har vært på våre kurs og workshops, og som vil fordype seg i det å lytte, og sette fokus på det i sitt liv, forteller Bente Lundbak Pihl, der vi møter henne på en kafé i sentrum av København.

Bente er sykepleier, men jobber som daglig leder i Den lyttende kirke. Navnet innebærer ikke at de er en menighet, men et fellesskap og en sammenheng som har eksistert i Danmark i snart 12 år. Virksomheten er i dag en del av arbeidet til organisasjonen Areopagos.

– Husk også at du lytter med  hele deg selv, ikke bare dine ører, sier Bente Lundbak Pihl, daglig leder i Den lyttende kirke i København. 
FOTO: PER ARNE GJERDI

Øve seg på å trå til side
Arbeidet til Den lyttende kirke består i stor grad av å holde kurs og workshops. Kursene er fordelt på tre moduler. Det handler i første rekke om å utvikle lytteferdigheter, og så går man mer i dybden etter hvert.

– Det vi ønsker er at folk får øye på viktigheten av å lytte, før vi går videre med alt mulig annet, forteller Bente.

– Vi øver oss i å lytte til den andre, slik at den som snakker får bestemme hvilken vei vi skal gå. Vi sitter ikke og prøver å tenke ut gode spørsmål til den som snakker. Som lyttende trener vi oss på å legge merke til hva som skjer med oss når vi lytter, og lære i vårt stille sinn å legge det til side, slik at vi er konsentrert om det den andre er opptatt av. ​

 (…)

Les hele livspulssaken i nummer 2/2018.

Relatert innhold

Mollstemt og livsbejaende

Tord Gustavsen og hans trio aktuell med albumet The Other Side. Fortsatt mollstemt og livsbejaende, meditativt og svingende, og nå med salmer som «Kirken, den er et gammelt hus» i repertoaret.

Read article "Mollstemt og livsbejaende"

Mener «Ordets kirke» taler for mye

Agenda 3:16 spør i hovedsaken om det er rom for utviklingshemmede i kirken. Tor Ivar Torgauten mener mange menigheter ikke er tilrettelagt for funksjonshemmede og at det snakkes for mye.

Read article "Mener «Ordets kirke» taler for mye"

Trakk seg etter 175 dager som biskop

Store synsproblemer førte til at Ivar Braut trakk seg etter bare 175 dager. Han er månedens portrett.

Read article "Trakk seg etter 175 dager som biskop"