Spillverden utfordrer

– Lar vi oss underholde av vold? Ja, kanskje. Er det problematisk? Ja, kanskje. Det må vi snakke om, sier Andreas Ruud, her sammen med Steinar Larsen (t.h.), en av elevene på gaminglinja.
Foto: Joakim S. Enger

Dataspill er en kultur som preger mange unge mennesker i dag. 96 prosent gutter og 76 prosent jenter mellom 9 og 16 år spiller dataspill, i følge Medietilsynet. Agenda 3:16 har snakket med en spillprofessor og en psykolog om fenomenet.

Tekst: Birgit Nersten Lopacki

I et rom på Fjellhaug bibelskole i Oslo står en rad med store lysende dataskjermer, noen med fargerik grafikk og fantasifulle figurer, andre i gråtoner og noen med virkelighetsnære gatebilder. Det er bibelskolens eget spillrom, også kalt gamingrommet. Her får elevene på den splitter nye dataspill-linja Bibel, Gaming og Digital kultur fordype seg i dataspill, reflektere og undersøke dataspillverdenen, og ikke minst leke seg og spille i en verdensom rykker stadig nærmere de norske hjem. Da Agenda 3:16 besøker skolen, sitter de seks elevene på spillinja og jobber med fordypningsspillet den enkelte har valgt dette året. Flere av dem spiller online lagspill og har på seg headset for å kunne kommunisere med de andre på laget. Et av disse er strategispillet League of Legends, som spilles av rundt hundre millioner mennesker hver måned og er et av de mest populære spillenei verden.  Dataspilling – eller gaming som det gjerne kalles, spesielt av dataspillentusiastene – er ikke lenger noe som bare skjer på datanerdens gutterom. Det har inntatt barnerom og stuer over hele landet der dataspill på nettbrett og telefoner, Xbox, Nintendo eller Playstation er en del av hverdagen.

– Vi må gjøre en aktiv innsats for å forstå denne kulturen, mener kontaktlærer for den nye linja, Andreas Ruud.

(…)

Les hele hovedsaken i nummer 2/2018.

Relatert innhold

Mollstemt og livsbejaende

Tord Gustavsen og hans trio aktuell med albumet The Other Side. Fortsatt mollstemt og livsbejaende, meditativt og svingende, og nå med salmer som «Kirken, den er et gammelt hus» i repertoaret.

Read article "Mollstemt og livsbejaende"

Mener «Ordets kirke» taler for mye

Agenda 3:16 spør i hovedsaken om det er rom for utviklingshemmede i kirken. Tor Ivar Torgauten mener mange menigheter ikke er tilrettelagt for funksjonshemmede og at det snakkes for mye.

Read article "Mener «Ordets kirke» taler for mye"

Trakk seg etter 175 dager som biskop

Store synsproblemer førte til at Ivar Braut trakk seg etter bare 175 dager. Han er månedens portrett.

Read article "Trakk seg etter 175 dager som biskop"