;

Biskop i dialog

Avtroppende biskop sprer gjerne Jesus-glede der han kan.
Foto: Siv Dolmen

Skrevet av Birgit Nersten Lopacki

Nylig mottok biskop Ole Christian Kvarme pris for sin rolle som brobygger mellom ulike religioner og kulturer. Dagene som biskop i Oslo er snart talte, men dialogen mellom mennesker vil han fortsette med.

Kom inn, det er litt kaldt her, sier biskopen og hutrer litt mens han setter fra seg veske og yttertøy. Oslo bispegård ligger midt i det historiske området i Gamlebyen i Oslo, omgitt av ruiner fra tiden da dette var Oslos sentrum og tyngdepunkt.

Helt tilbake til 1100-tallet har Oslos biskoper holdt hus her, de siste tolv årene har det vært Ole Christian Kvarme. Men 3. september var det avskjedsgudstjeneste for biskopen, og 
30. september er hans siste arbeidsdag. Da står pensjonisttilværelsen for tur. 

RBK-fan
Ole Christian er født i Molde, tre år etter krigens slutt. Familien flyttet til Trondheim da han var tre år gammel og bodde på Rosenborg da faren var prest i Bakke kirke.

– Jeg er en uhelbredelig fan av RBK, sier trønderen.  

Selv om han vokste opp i skyggen av krigen, opplevde Ole Christian at det var godt å være barn.

– Det var en nøktern tid, men også en veksttid. Som alle andre unger vokste jeg opp med ski på beina om vinteren, håndball og fotball om sommeren.

Familien var aktive både i Salem, Trondheim Indremisjon og i Bakke kirke. Ole Christian følte seg hjemme begge steder og sier han vokste opp i et raust kristent miljø. Hjemme var påsken den viktigste høytiden. Ole Christian snakker varmt om morens spesielle påskeglede, en glede han også selv har.

– Jeg ble innsatt som biskop i Oslo domkirke første søndag etter påske og husker at gudstjenesten startet med at hele menigheten stod og domkoret sang «Krist stod opp av døde i påskemorgens røde» i en stappfull kirke. Jeg kjenner ennå hvordan tonene, den sterke sangen og den store gleden grep fatt i kroppen fra fotbladene og opp gjennom leggen og hele kroppen. Det var en fysisk opplevelse og glede!

– Hva har vært viktigst for deg i tjenesten du har stått i som biskop?
– Det har vært – og er – å formidle Jesus-glede.

Les hele portrettet i papirutgaven nummer 9/2017.