Barn på bestilling

Illustrasjonsfoto

Skrevet av Kristin Winther Jørgensen

Hvordan navigerer vi i det bioteknologiske landskapet? Hva er medisinsk mulig og hvilke rammer setter den kristne etikken?

Morten Magelssen er lege og forsker ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo. I 2013 ga han ut boken Menneskeverd i klinikk og politikk. Bioetikk i lys av kristen tro.

– Det medisinske først; Hva er aktuelt i debatten om bioteknologi nå?
– I flere år nå har det vært et press om å åpne for nye teknikker innen assistert befruktning. Sæddonasjon har vært et tilbud i Norge siden 1950-tallet, men eggdonasjon er ulovlig, selv om det er tillatt i mange andre europeiske land. Arbeiderpartiet har vedtatt støtte til assistert befruktning for enslige kvinner. Så er spørsmålet om man også skal åpne for bruk av surrogatmor – altså at en annen kvinne gjennomfører graviditeten og føder, før barnet så overlates til den som skal oppdra det.

– Jeg vil sette et prinsipielt skille mellom vanlig assistert befruktning med parets egne sæd- og eggceller på den ene siden, og sæd- og eggdonasjon på den andre, sier Morten Magelssen.

– Nå dreier debatten seg om eggdonasjon. Hva er forskjellen på egg- og sæddonasjon, vil du si?
– Rent teknisk er eggdonasjon litt komplisert. Det forutsetter noen uker med hormonstimulering og deretter nålestikk for å hente ut eggene fra eggstokkene. Det store spørsmålet er om det er noen etisk relevant forskjell på eggdonasjon og sæddonasjon. Jeg mener nei.

Les hele saken i papirutgaven nr 5/2017. 
Ingvild Kjerkol (Ap) og Olaug Vervik Bollestad (KrF) svarer også på hva partiene vil legge fram på Stortinget når Bioteknologiloven nå skal gjennomgåes.

Relatert innhold

Mollstemt og livsbejaende

Tord Gustavsen og hans trio aktuell med albumet The Other Side. Fortsatt mollstemt og livsbejaende, meditativt og svingende, og nå med salmer som «Kirken, den er et gammelt hus» i repertoaret.

Read article "Mollstemt og livsbejaende"

Mener «Ordets kirke» taler for mye

Agenda 3:16 spør i hovedsaken om det er rom for utviklingshemmede i kirken. Tor Ivar Torgauten mener mange menigheter ikke er tilrettelagt for funksjonshemmede og at det snakkes for mye.

Read article "Mener «Ordets kirke» taler for mye"

Trakk seg etter 175 dager som biskop

Store synsproblemer førte til at Ivar Braut trakk seg etter bare 175 dager. Han er månedens portrett.

Read article "Trakk seg etter 175 dager som biskop"