Barn på bestilling

Illustrasjonsfoto

Skrevet av Kristin Winther Jørgensen

Hvordan navigerer vi i det bioteknologiske landskapet? Hva er medisinsk mulig og hvilke rammer setter den kristne etikken?

Morten Magelssen er lege og forsker ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo. I 2013 ga han ut boken Menneskeverd i klinikk og politikk. Bioetikk i lys av kristen tro.

– Det medisinske først; Hva er aktuelt i debatten om bioteknologi nå?
– I flere år nå har det vært et press om å åpne for nye teknikker innen assistert befruktning. Sæddonasjon har vært et tilbud i Norge siden 1950-tallet, men eggdonasjon er ulovlig, selv om det er tillatt i mange andre europeiske land. Arbeiderpartiet har vedtatt støtte til assistert befruktning for enslige kvinner. Så er spørsmålet om man også skal åpne for bruk av surrogatmor – altså at en annen kvinne gjennomfører graviditeten og føder, før barnet så overlates til den som skal oppdra det.

– Jeg vil sette et prinsipielt skille mellom vanlig assistert befruktning med parets egne sæd- og eggceller på den ene siden, og sæd- og eggdonasjon på den andre, sier Morten Magelssen.

– Nå dreier debatten seg om eggdonasjon. Hva er forskjellen på egg- og sæddonasjon, vil du si?
– Rent teknisk er eggdonasjon litt komplisert. Det forutsetter noen uker med hormonstimulering og deretter nålestikk for å hente ut eggene fra eggstokkene. Det store spørsmålet er om det er noen etisk relevant forskjell på eggdonasjon og sæddonasjon. Jeg mener nei.

Les hele saken i papirutgaven nr 5/2017. 
Ingvild Kjerkol (Ap) og Olaug Vervik Bollestad (KrF) svarer også på hva partiene vil legge fram på Stortinget når Bioteknologiloven nå skal gjennomgåes.

Relatert innhold

Fra gata til kirka

Han var hjemløs og deprimert. Så møtte han noen på gata i Oslo som gav ham en kopp kaffe.

Read article "Fra gata til kirka"

Bærer med seg en bibeldrøm

Atten år gammel kom Michael Perreau som flyktning fra Malaysia til England. I dag er han daglig leder for United Bible Societies. Vi møtte ham i London i januar.

Read article "Bærer med seg en bibeldrøm"

Hilde mistet troen som tenåring

Som tenåring, mistet Hilde Heitmann sin kristne tro for en periode. Måten hennes far møtte henne på, var viktig i prosessen for å finne tilbake til tro. Les første del av intervjuet her!

Read article "Da troen forsvant"