;

Besteforeldres viktige ansvar

Likeverdig relasjon: – Vi har gått fra å ha en barn-voksen relasjon til å bli mer likeverdige som voksne, sier Sigurd Hverven (t.h) om forholdet til bestefaren Oddbjørn Evenshaug.
Foto: Birgit Nersten Lopacki

Skrevet av Birgit Nersten Lopacki

Besteforeldre kan ikke forvente at barnebarna gidder være noe særlig sammen med dem om de ikke viste interesse for dem da de var små. Det mener bestefar og besteforeldreforsker Oddbjørn Evenshaug.

I mange år har bestefar og besteforeldreforsker Oddbjørn Evenshaug (78) vært opptatt av besteforeldrerollen. Han står blant annet bak nettsiden besteforeldre.no.

– Jeg sier til besteforeldre at hvis de vil ha et godt forhold til barnebarna når de er voksne, må de begynne når barnebarna er små! De kan ikke forvente at barnebarna gidder være noe særlig sammen med dem om de ikke viste interesse for dem tidlig. Du må spørre deg selv om hvordan du vil bli husket når de står ved din grav og selv er voksne. Vil de huske deg med glede og varme, eller bare med et skuldertrekk?

Oddbjørns egen interesse for besteforeldrerollen og relasjonen med barnebarna, mener han skyldes forholdet til morfaren.

– Han var en av de viktigste menneskene i livet mitt da jeg vokste opp, enda jeg traff ham bare en gang i året. Samværet med morfar ble slik for meg at han fortsatt er viktig i mitt liv, 50 år etter at han døde, sier Oddbjørn.

Les hele saken i pairutgaven 3-4/2017.