;

Finner veien ut av fattigdom

Puja Bharti og Alisha Marandi studerer kontor og administrasjon og er to av de 110 studentene ved den nye yrkesskolen i Dumka som nå får et bedre grunnlag for å skape seg en bedre fremtid.
Foto: Birgit Nersten Lopacki

Skrevet av Birgit Nersten Lopacki

Kun 40 prosent av alle jenter i den indiske staten Jharkhand fortsetter på skolen etter femte klasse. Over halvparten av alle jenter i den samme staten blir gift før de fyller 18 år. Resultatet er fattigdom og stor arbeidsløshet. Lahanti Institute of Multiple Skills gir unge jenter og gutter som dropper ut av skolen nye muligheter.

Noen steinkast unna den ett år gamle jernbanen i byen Dumka, helt øst i India, ligger to bygninger på hver sin side av en smal, noe humpete vei. For å komme dit, må du kjøre gjennom trange gater der mennesker, sykler og dyr til tider tar så mye plass at du undres på om jeepen du sitter i kan manøvrere seg frem uten å treffe noen av dem. Bilen lirkes rundt to skarpe svinger på veien før du etter hvert ser et stort skilt på den ene bygningen: LIMS – Ligthing up the future.

Ser du litt nærmere på bygningen, kan du se at den øverste etasjen er laget av bambusvegger.

Avhoppere på skolebenken
Lahanti Institute of Multiple Skills (LIMS) er en splitter ny skole, som enn så lenge holder til i leide lokaler.

24. august i fjor høst åpnet skolen dørene og 2. september var det skolestart. LIMS er ingen vanlig skole, men en yrkesskole spesielt rettet mot unge santaler uten høyere utdanning, mange av dem med kun noen års skolegang bak seg. For selv om det er gratis skolegang til man fyller 14 år i India, er det mange som dropper ut av skolen tidligere. Folkegruppen santaler er et av Indias urfolk. De anses for å være kasteløse, og er derfor undertrykt og marginalisert i svært mange sammenhenger.

At elevene dropper ut av skolen, er et større problem på landsbygda enn i byen. Dette gjelder spesielt jentene. Men selv de som har fullført grunnskolen, strever med å få jobb. Jentene bor hjemme. Når de nærmer seg 14-15 år er det mange foreldre som ikke lenger vil ha ansvaret for dem og gifter jentene sine bort. Dette håper LIMS de kan være med å bekjempe.

Les hele hovedsaken i nummer 5/2016.