;

Hedret for sak om tilgivelse

Fire redaksjonsmedlemmer på utsiden av Månefisken i Oslo etter prisutdelingen. Fra venstre: Journalist Per Arne Gjerdi, grafisk designer Torunn Hvale, journalist Birgit Nersten Lopacki og redaktør Kristin Wennemo Malmin.

Skrevet av Kristin Wennemo Malmin

Under utdeling av fagpresseprisene 2016 fikk Agenda 3:16 hele to utmerkelser – Fagpressens forsidepris for «Den vanskelige tilgivelsen», samt hederlig omtale i kategorien «Innertieren» til journalist Per Arne Gjerdi for hovedsak om tilgivelse i det samme nummeret.

Det var forsiden i nr 10/2015 som vant selveste forsideprisen da Fagpresseprisene ble delt ut 2. juni i år. Prisen ble tatt imot av designer Torunn Hvale, som skal ha størsteparten av æren for at forsiden ble nettopp slik den ble.

Her er juryens begrunnelse: 

Årets vinner av Fagpressens forsidepris har levert en enkel og, synes juryen, genial, forside. Temaet er tilgivelse mellom mennesker. Veldig vanskelig å illustrere, men vinneren har lykkes med å gjøre nettopp det. Forsiden består av to hender som holder et rødt, delvis ødelagt papirhjerte – forsøkt reparert med sviktende maskeringsteip. Illustrasjonen er ikke bare vakker, enkel og genial, men ideen er knadd og perfeksjonert til et resultat som treffer leseren direkte med reportasjens budskap. Vinneren har enkelt illustrert noe veldig komplisert – noe som berører alle mennesker. Denne forsiden gir leseren lyst til å åpne bladet.

«Elegant» om tilgivelse

Kategorien «Innertieren» er ny innenfor fagpresseprisene. Journalist Per Arne Gjerdi var en av to som fikk hederlig omtale i denne kategorien, for artikkelen «Hva er egentlig å tilgi?».

Her er juryens begrunnelse:

«Denne flotte reportasjeserien handler om et av de aller viktigste begrepene i mellom-menneskelige relasjoner. Begrepet dreier seg om hvordan vi kan finne personlig ro overfor dem som har begått oss urett. Journalisten har tatt et dypdykk i tilgivelsens verden og sett på hvordan en rekke mennesker forholder seg til nettopp tilgivelse. En av dem er en overlevende fra Utøya som forfekter grenseløs tilgivelse. Dette er et vanskelig journalistisk tema løst på en elegant måte.»

Per Arne Gjerdi mottok Fagpressens hederlig omtale i katogorien  «Innertieren».  

Av Fagpressens 220 medlemmer, var det 51 redaksjoner som hadde sendt inn totalt 172 bidrag til vurdering i ni ulike kategorier.

Du kan lese hele saken om tilgivelse her.