;

Helligdag på hell?

– Det viktigste er påfyll av Guds ord, og å kunne dele det med andre, sier Astrid Østrem Skoglund.
Foto: Sindre Storvoll

Skrevet av Sindre Storvoll

Hellig handler om å skille ut, men er helligdagen i ferd med å viskes ut? Søndag som annerledesdag er i alle fall annerledes enn den en gang var. Og det er en forskjell på å helligholde hviledagen og hvileholde helligdagen.

– Hviledagen setter ned tempoet, og det gir rom for å være mer åpen for Gud og medmennesker, sier Marit Østrem (til venstre), her sammen med mor Astrid Østrem Skoglund og datter Tuva Ditlevsen i Brøstad kirke i Sør-Troms. 


I Brøstad kirke sent en søndag kveld sitter tre generasjoner Østrem på den grønne løperen som leder opp til alteret. Mormor Astrid Østrem Skoglund strikker, mens barnebarn Tuva Ditlevsen får hjelp av mor Marit Østrem Ditlevsen til å klippe i tegnesakene. To gjøremål som ville vært utenkelige under Astrids oppvekst her i Dyrøy kommune, sør i Troms:

– Den gang var det mer vekt på hva vi ikke skulle gjøre, heller enn alt det positive man kan fylle hviledagen med. Det skulle ikke være lurv og leven, men rolig og fredelig. Den gang hadde ikke voksne lørdagsfri, og dermed større behov for å slappe av. Men vi dro fast på gudstjeneste, sier mormoren.

Les hele saken i nummer 1/2016.