;

Hva er det med nordmenn og ski?

Det var først på 1960-tallet, med fjernsynssendinger fra Ski-VM i Oslo i 1966, at langrenn ble virkelig populært, forteller Thor Gotaas. Her ser vi skikongen Gjermund Eggen på vei til gull i Holmenkollen for femti år siden.
Foto: Ivar Aaserud, NTB Scanpix

Skrevet av Per Arne Gjerdi

Vi er det mest skigående folket i verden, og vi dominerer når det konkurreres internasjonalt i langrenn. Forfatter og skientusiast Thor Gotaas minner om at folk flest ikke går på ski. Vi spør ham likevel hvorfor så mange nordmenn dyrker denne lidenskapen.

For å få et fyldig svar på det noe upresise spørsmålet i tittelen, tok Agenda 3:16 turen til Korsvoll i Oslo. Der, like ved inngangen til Oslomarka i nord, bor folkloristen, forfatteren og skientusiasten Thor Gotaas. Det er vanskelig å tenke seg at noen i dag vet mer om norsk skikultur og langrennshistorie enn den 50 år gamle brumunddølen.   

Han vokste opp i Brumunddal, men har nå bodd 30 år i Oslo. Og det var etter å ha tatt hovedfag i folkeminnevitenskap ved Universitetet i Oslo på slutten av 90-tallet, at han ble forfatter.  Så langt er det blitt 25 bøker om ulike temaer.

– Jeg er interessert i folkelig kultur, sier Gotaas.

– Jo mer usynlig ting er i historien, desto mer interessante er de for meg. Jeg har skrevet bøker om sjømenn, tatere, loffere og uteliggere, for å kartlegge delvis ukjente grupper og mennesker.

– Og langrenn?
– Ja, langrenn har jeg alltid vært interessert i. Jeg har gått en del på ski selv. Er ikke noe god, men har gått Birken 23 ganger.

Les hele saken i nummer 2/2016, der du også møter Vegard Ulvang.