;

– Jesusvekkelsen gav oss et levende alternativ

Dette kjente bildet fra Jesusvekkelsen i Norge på 70-tallet, figurerte også på coveret til den første platen fra Guds Fred-miljøet i Oslo.
Foto: Lars Bjerke

Skrevet av Per Arne Gjerdi

Kirken i dag har mye å lære av Jesusvekkelsen på 70-tallet. Men det nytter lite å lengte tilbake, mener forfatter Peter Svalheim. – Du kan heller aldri kjenne den neste vekkelsen ved å studere den forrige, sier han.

For femti år siden denne våren spurte det amerikanske magasinet Time på sin forside, med store røde bokstaver mot svart bakgrunn: «Is God dead?». Samtidig var 60-tallets ungdomskultur full av frihetslengsel og oppbrudd. Hippiebevegelsen var i full blomstring, og ut av denne sprang etter hvert Jesusvekkelsen. Gud var så visst ikke død.

– Jeg ser hippiebevegelsen og Jesusvekkelsen i sammenheng med de store katastrofene i det 20. århundre, som effektivt tok livet av framtidstro og optimisme. De som vokste opp etter Andre verdenskrig, var også de første som etablerte en egen ungdomskultur, sier Peter Svalheim, forfatter av boken Jesusvekkelsen – en fortelling fra 70-tallet.

– Ungdom har alltid eksistert, men ungdomskultur som et distinkt begrep var noe nytt. Ungdom hadde vært en transportetappe på vei til å bli voksen. Men på 50- og 60-tallet ble det å være ungdom et mål i seg selv, og en identitetsskapende kultur.

Les mer i Agenda 3:16 nummer 5/2016.