;

Kirke i frihetssøkende land

Lokalet til den lille menigheten i Achotal ligger avsides på landsbygda,
et par timers kjøring fra byen Guantánamo.
Foto: Per Arne Gjerdi

Skrevet av Per Arne Gjerdi

Tradisjonelt har kristne hatt vanskelige kår på Cuba. Slik er det ikke lenger. Agenda 3:16 har sam men med Cuba-kjenner Øystein Lied besøkt Den lutherske kirken på øya i Karibien. – Noe av grunndraget i den cubanske folkesjelen er å søke frihet fra å være under åket av en fremmed makt, forteller han.

For omlag tjue år siden gikk Den lutherske kirken på Cuba inn i en dyp krise, og samarbeidet som Santalmisjonen – Normisjons forløper – hadde etablert med kirken på den langstrakte øya i Karibien, hang også i en tynn tråd. I dag er situasjonen en annen.

Men veien fram til det som etter hvert ble en episkopal kirke med biskop som øverste leder, har hatt sine utfordringer underveis.

Den som her hjemme trolig kjenner Normisjons cubanske samarbeidskirke best er Øystein Lied. Han har gjennom en årrekke vært organisasjonens rådgiver hos kirken på Cuba, ved siden av sitt arbeid som prest i Den norske kirke. Så da Agenda 3:16 sist vår tok turen til Cuba, var Lied et naturlig reisefølge.

Les hele hovesaken i papirutgaven nummer 9/2016.