;

Livet på vent

Utrygghet er erstattet med usikkerhet for beboerne på Hurdal akuttmottak for flyktninger. Minst ti måneder må Saeed (f.v.), Ibrahim, Ahmad, Abd Alhalem, Abtheer og de andre flyktningene vente på å legge sin sak fram for norske myndigheter.
Foto: Siv Dolmen

Skrevet av Birgit Nersten Lopacki

60 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. 3,6 millioner av dem i Europa. Det har ikke vært så mange på flukt siden andre verdenskrig. På Hurdal akuttmottak bor det nå 94 mennesker som venter på beskjed: Får jeg bli eller må jeg dra? 94 mennesker med livet på vent.

Eshraq fra Syria får dagene til å gå ved å spille gitar.
FOTO: SIV DOLMEN

Tonene fra en godt brukt gitar siver ut i det paneldekkede kjellerrommet. Selv om det ikke er lenge siden 23 år gamle Eshraq fra Syria fikk gitaren, spiller hun allerede godt. Navnet hennes betyr soloppgang og musikk er hennes lidenskap. Agenda 3:16 møter Eshraq en kald januardag på Hurdal akuttmottak. Der har hun vært i nesten tre måneder. Dagene på mottaket er lange og ofte kjedelige. Gitaren låner hun av en ny norsk musikervenn. Det hjelper litt. Og så maler hun. Malesakene har hun fått av mottaksleder Håvard Monsen. Kulda bryr hun seg lite om.

– Jeg venter bare på at vi skal teste ut å gå på ski, ler ungjenta som i høst tok seg fra Syria til Norge helt på egen hånd. En reise som stoppet på grensa til Norge 27. oktober.

Les hele hovedsaken i nummer 2/2016.