;

Olaug Bollestad kjemper for de stemmeløse

– Hvis partiet ønsker å gi meg nye utfordringer, tar jeg dem på strak arm, men hvis de
sier de ikke har bruk for meg, er det helt greit.
Foto: Kristin Horne

Skrevet av Kristin Horne

Da mannen til KrF-politiker Olaug Vervik Bollestad fikk hjerneblødning, overøste naboene dem med godhet. Denne godheten ble en politisk oppvekker for henne. I en alder av 41 år ble hun aktiv i politikken.

Året er 2000. Intensivsykepleieren Olaug, som da er 38 år, får telefon fra mannen. Hun skjønner raskt at symptomene han beskriver tyder på hjerneblødning. Hun vet også at 75 prosent dør momentant, 20 prosent overlever med hjerneskade, mens kun fem prosent overlever uten varige mén. Hun binder mannen fast i bilen med ungene bak og kjører rett til akuttmottaket. 

Verden holdt på å rase sammen
Barndomsårene tilbrakte Olaug på Jørpeland sammen med mor, far, en eldre og en yngre bror. De levde under enkle kår med en far som jobbet på fabrikken og mor på butikken. Allerede i første klasse begynte Olaug i sin første jobb: Hun var avisselger. Pengene hun tjente gikk med til å forsørge familien.

– Mor slet psykisk og var depressiv i perioder, det kunne gå ukesvis før hun pratet med oss. Som liten forstod jeg ikke at hun var psykisk syk. Far var derfor den stabile i familien.

Les hele portrettet i Agenda 3:16 nummer 10/2016.