;

Glem den ene rette – vær den rette i forholdet

Klart råd: Glem Tinder og diskoteker hvis du er på jakt etter en kjæreste, sier samlivsekspert Frode Thuen.

En av Norges fremste samlivseksperter, Frode Thuen, mener at letingen etter «den ene rette» kan skade muligheten til å utvikle et godt kjæresteforhold.

Tekst Martin Eikeland

– Tanken på at det finnes en eneste som er den rette for meg, har jeg liten sans for. For noen kan det nesten bli ødeleggende hvis man tror at det bare finnes én eneste rett person for meg. I et forhold gjelder det å være «den rette» for sin kjæreste, eller rettere sagt; gjøre sitt til at forholdet blir det rette for dere begge. Slikt blir det gode samliv av, sier Frode Thuen (56).

Advarer mot nettdating

Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet, advarer mot nettdating. I stedet oppfordrer han folk som er på jakt etter en kjæreste til å lete steder man vet man finner likesinnede.

– Hvis man er ute etter å finne en kjæreste som man vil inngå et seriøst forhold til, bør man bruke de arenaene hvor man vet at man treffer andre med felles interesser. Det kan være på jobben, i en forening eller gjennom felles venner, sier Frode Thuen, som har skrevet mange bøker om samliv, blant annet All you need is love. Mange har også lest hans samlivsråd i hans faste spalte i Aftenpostens helgemagasin.

Det viktige er at de to som treffes, er interessert i å tilpasse seg den andre. 

Frode Thuen

Felles interesse

Agenda 3:16 presenterer fire historier om hvordan ektepar har truffet hverandre. Felles for alle disse er at de har vært i samme miljø. Frode Thuen mener dette er den mest naturlige måten å få seg en kjæreste.

– Hvis man er på jakt etter en kjæreste, bør man sky Tinder og lignende nettdatingsteder. For realiteten er at mange av dem som oppsøker disse stedene er ute i andre ærender enn å skaffe seg en ordentlig kjæreste. Mange er bare på jakt etter en kortvarig og forbigående affære, sier han, og trekker fram at diskoteker og utesteder også er arenaer der mange bare er på jakt etter forhold av svært kort varighet.

Han understreker samtidig at det finnes andre nettdatingsider som ikke legger opp til flyktige forhold og løse forbindelser. Disse er han ikke like skeptisk til.

«Det andre møtet»

– Hva har «det første møtet» å si for hvordan et forhold utvikler seg?

– Egentlig lite. Hvis man dummer seg fullstendig ut første gang man treffer et nytt menneske, er det jo stor sjanse for at det ikke blir noen flere møter. Sånn sett er jo det første møtet viktig. Det første møtet kan vekke interesse og fascinasjon, men det er på de neste treffene at man kan se hvordan et forhold utvikler seg. La meg si det slik: Det andre møtet er mye viktigere enn det første.

– Kan du gi noen stikkord for hva som må til for at et forhold skal utvikle seg til noe man kan satse på?

– Det viktige er at de to som treffes, er interessert i å tilpasse seg den andre. Hvis to mennesker skal kunne leve sammen, må de nødvendigvis være villig til å endre seg for at forholdet skal fungere. Hvis man går inn i et forhold med innstillingen at «jeg er den jeg er, slik må min kjæreste akseptere at jeg er», så taler mye for at et slikt forhold ikke har livets rett. Når to mennesker skal utvikle et godt samliv, er det helt naturlig og nødvendig at begge ser hva den andre liker. For at et forhold skal fungere, må man legge stor vekt på å oppfylle den andre parts behov.

Sommer og kjærlighet

– Er det noen forskningsmessig dekning for at sommeren er høysesong for at man finner en kjæreste?

– Jeg kjenner ingen forskning som sier at det er flere som blir kjærester på sommeren enn på andre tider av året. Men det er kanskje ikke så helt unaturlig, for om sommeren er folk mer ute og mer i aktivitet enn i andre årstider. Det betyr også at de treffer flere. Og det er jo når mennesker treffes at forhold oppstår.

Les hele hovedsaken «Fire kjærlighetshistorier» i sommernummeret.