;

Ruben Gazki: Illusjonist med en misjon

Barrierer: –Folk har en haug med innlærte ideer om at «dette får jeg jo ikke til», sier Ruben Gazki, som utfordrer sitt publikum til å bryte barrierer.

Han er tryllekunstner, sjonglør, balansekunstner, flammesluker og framfor alt en illusjonist som utfordrer folks forestillinger. De siste årene har Ruben Gazki blitt mer foredragsholder, opptatt av hvordan hjernen vår fungerer. Men fortsatt med en kortstokk i lomma.   

Tekst og foto Per Arne Gjerdi

Jeg har avtalt å møte Ruben Gazki utendørs i Oslo sentrum, nærmere bestemt på Youngstorget. Etter å ha kjøpt kaffe i kiosken på hjørnet, finner vi oss en benk i solskinnet, og 35-åringen er allerede i gang med å svare på hvorfor han valgte et så spesielt levebrød.

 – Det begynte da jeg var liten med at jeg var veldig fascinert av motorikk, forteller han. 

– Jeg likte å balansere ting, finne ut av knuter, og så videre. Når jeg skulle tenne et lys, likte jeg å gjøre det vanskelig, ved å bruke bare én hånd til å holde fyrstikkesken, åpne den og ta ut en fyrstikk og tenne.  

Hvis du har gjort noe mange nok ganger, og du vet du kan det godt og dermed har troen på at du kan få det til, så er du ikke nødvendigvis redd.

Ruben Gazki

40 meter over bakken

– Da jeg var ti år, møtte jeg en fyr som viste meg sjonglering, og jeg hadde dilla på det ganske lenge. Så for meg startet det med motorikk, balanse og utholdenhet. Senere ble jeg opptatt av hva man kan tåle, jeg lå på spikermatte og gikk på glødende kull, forteller Ruben. 

På sirkuslinja ved Fjordane folkehøgskole, med luftakrobatikk, sjonglering og balanse på line, fikk han bekreftet talentene sine. Sitt livs sommerjobb hadde han tidlig i tjueårene med de tyske luftakrobatene Bügler-Tonelli. De skulle ha show i Saudi Arabia, og trengte en lett fyr til blant annet å gjøre trapeskunstner hengende under en motorsykkel på stram line 40 meter over bakken. Uten sikring. Det ga Ruben solid erfaring i å stole på seg selv.

(…)

Les hele portrettet i sommernummeret.