;

– Er det fotball-VM i sommer?

Erlend og Brynjar Fagerli er verdens beste fotballtriksere. Men sommerens
fotball-VM bryr de seg lite om.

Erlend og Brynjar Fagerli fra Orkdaler høyt og lavt med ballen. De to ballakrobatene kan  smykke seg med tittelen verdensmestre.

Tekst Martin Eikeland

Vi spiller ikke fotball. Vi trikser. Det er to forskjellige idretter, sier eldstemann Brynjar (23).

Hjemme i Orkdal gjorde de to brødrene det samme som de fleste av vennene; de begynte å spille fotball. Det viste seg raskt at talentet for tradisjonell fotball var forholdsvis begrenset.

– På grunn av triksinga ble jeg ganske god i hodedueller og ballkontroll, for jeg kunne alltid forutse hvor ballen ville lande. Men å vinne hodedueller midt på banen gjør deg ikke til en god fotballspiller. Da jeg var 17 år sluttet jeg på laget, og satset heller på triksing for fullt, forteller Erlend. 

Youtube

Men etter at det ble slutt på fotballtreninger og kamper, begynte virkelig ting å gå i ball for de to guttene. Brynjar fikk se en triksevideo på Youtube. Han ble helt hekta. Dette var noe han hadde lyst til å prøve seg på. Snart viste han videoen til Erlend, som også ble tent. Dermed ble det slutt på vanlige fotballtreninger for brødreparet.

– Vi begynte faktisk å trikse aktivt samme dag i mai 2009. Vi så på YouTube sammen, og ble veldig inspirert. Vi ønsket å gjøre de samme triksene som de gjorde på videoene og å lage egne videoer, forteller de to.

– Men til tross for at triksinga ble vårt felles prosjekt og lidenskap, spilte Erlend fortsatt fotball på siden, i nesten fem år. Men da Erlend sluttet med vanlig fotball, og fikk mer energi til triksing, ble han raskt mye bedre. Et par måneder etter at han la opp som fotballspiller, kom han på en overraskende 3. plass i VM, forteller Brynjar, og legger til:

– Det ble tydelig at det var triksing som var idretten for oss.

Men selv om det ble slutt på turene til stadion i Orkdal, ble det ikke slutt med balltrening. Fotballskoene med knotter ble byttet ut med spesialproduserte triksesko. Disse har en helt flat såle og minimalt med fjæring.

– Skoene skal gi oss best mulig følelse med ballen. Dessuten må vi ha sko som gir oss mulighet til å få beinet under ballen, forklarer Brynjar, som forteller at de spesialdesignede trikseskoene først kom på markedet for to år siden.

Levebrød

Både Brynjar og Erlend sier at de satser på at fotballtriksingen skal bli en levevei for dem. Men studievalgene de har tatt kan tyde på at de ikke er helt sikre på at balleken skal gi dem nok inntekter; Brynjar studerer energi og miljø på NTNU, mens Erlend holder på med medisinstudiet samme sted. Begge er deltids-studenter.

– Vi får se hvor langt triksingen kan føre oss. Drømmen vår er ikke nødvendigvis å leve av bare triksing – våre største mål ligger i å bli så gode vi kan bli og å gjøre sporten større. Vi synes jo det er greit å ha en utdannelse å falle tilbake på når karrieren er over, sier Brynjar, som høres akkurat ut som en fotballspiller som forteller at han vurderer å melde seg på et brevkurs for å ha noe å falle tilbake på.

Når Fagerli-guttene snakker om at de skal se hvor langt triksingen kan føre dem, tenker de nok mest på inntektsmulighetene. Geografisk har de allerede kommet svært langt, for tidligere i år ble de invitert til Bangladesh for å ha et par trikseshow.

Verdens beste

– Er dere Norges beste til å trikse?

– Det kan du kanskje si. Erlend er verdensmester fra 2016 og jeg er regjerende europamester. Dessuten har vi vunnet VM i parkonkurranse i 2016 og 2017.

– Kanskje vi heller kan si verdens beste?

– Det er vel ikke så langt unna sannheten. Vi trener hver dag for å være best. Derfor topper vi også verdensrankingen.

– Hva er så gøy med å trikse med en fotball?

– Det handler jo om kroppsbeherskelse og å oppnå noe vi ønsker å få til. Det er alltid tilfredsstillende å klare de mål man har satt seg, sier Erlend.

– Forresten: Hvem er best av dere?

– Vi er vel omtrent like gode, men jeg ville tippe Erlend er hakket bedre enn meg for øyeblikket. Jeg var satt ut med sykdom i fire måneder i vinter. Derfor er jeg ikke helt på topp ennå. Så hvis vi møtes i en battle, er nok Erlend favoritten.

– Du snakker om battle. Hva er det?

– Det er konkurranseformen i «Football Freestyle», som idretten heter internasjonalt. Konkurransen skjer etter utslagsmetoden. Hver duell, eller battle som vi sier, varer i tre minutter. Vinneren av en battle går videre til neste runde.

Sommerstevner

Trikseguttene fra Orkdal tjener mesteparten av sine penger på opptredener og show. Nylig holdt de oppvisning i forbindelse med kampen –  altså vanlig fotball – mellom Rosenborg og Ranheim på Lerkendal. Ellers betaler gjerne kjøpesentre penger for show mellom butikkene og bedrifter for show på interne møter eller når de skal imponere sine kunder.

– Vi har ikke fått veldig store sponsorinntekter, så vi er avhengig av oppdragsgivere som betaler oss for å opptre.

Innenfor kristen-Norge er det også noen som kjenner til Fagerli-guttenes evner med ball. De har blant annet hatt show på KRIK-leiren Action i Bø.

– Det var stor stemning på Action, mange som var interessert i det vi holdt på med, sier Erlend, som også kan skryte på seg et ikke veldig aktivt medlemskap i KRIK.

Mer fotball

– Men la oss vende litt tilbake til fotball-VM. Selv om dere sier at dere ikke er veldig interessert, har dere vel et favorittland?

– Nei, vet du hva? Det har vi faktisk ikke grunnlag for å si noe om. Hvis fjernsynet
står på og vi ikke har annet å gjøre, kan det jo hende at vi ser en kamp. Men vi må jo prioritere treningen. Vi ser på jo på oss toppidrettsutøver. Derfor må vi trene flere timer hver eneste dag. Sånn er det bare, sier brødrene Erlend og Brynjar Fagerli.