Den livsviktige naturen

Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Alle vet noe om gevinsten av å bevege seg i skog og mark, enten det er å komme i form, puste inn frisk luft eller se vakre landskap. Men visste du at vi trenger naturen rett og slett for å være friske – at den reduserer stress og depresjon, og styrker trygghet og tilhørighet?

Tekst: Per Arne Gjerdi

Det mest forbausende jeg oppdaget gjennom dette bokprosjektet, er hvor stor rolle naturen spiller for helsa vår. Alle kan kjenne på at det er godt å være i naturen, at man blir mindre stressa og at man til og med kan føle seg mer lykkelig der. Men jeg visste ikke at naturen hadde en sånn påvirkning på oss både fysisk og mentalt. Både puls, blodtrykk og stress går ned, og immunforsvaret styrkes, sier Åse Dragland, som har skrevet Slik påvirker naturen oss. 

– I tillegg har du alt det mentale. I naturen går hjernebølgene våre ned på et alfanivå, som er det folk befinner seg på når de mediterer. Folk sier de føler tilfredshet og lykke i naturen. Noen sier at de finner mening i livet, og at det føles som om de er en del av noe større. Noen føler mestring, enten de går opp på en fjelltopp eller de spikker noe. Lista er lang over positive ting folk opplever i naturen.

Les hele saken i papirutgaven 9/2018.

Relatert innhold

Mollstemt og livsbejaende

Tord Gustavsen og hans trio aktuell med albumet The Other Side. Fortsatt mollstemt og livsbejaende, meditativt og svingende, og nå med salmer som «Kirken, den er et gammelt hus» i repertoaret.

Read article "Mollstemt og livsbejaende"

Mener «Ordets kirke» taler for mye

Agenda 3:16 spør i hovedsaken om det er rom for utviklingshemmede i kirken. Tor Ivar Torgauten mener mange menigheter ikke er tilrettelagt for funksjonshemmede og at det snakkes for mye.

Read article "Mener «Ordets kirke» taler for mye"

Trakk seg etter 175 dager som biskop

Store synsproblemer førte til at Ivar Braut trakk seg etter bare 175 dager. Han er månedens portrett.

Read article "Trakk seg etter 175 dager som biskop"