Den livsviktige naturen

Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Alle vet noe om gevinsten av å bevege seg i skog og mark, enten det er å komme i form, puste inn frisk luft eller se vakre landskap. Men visste du at vi trenger naturen rett og slett for å være friske – at den reduserer stress og depresjon, og styrker trygghet og tilhørighet?

Tekst: Per Arne Gjerdi

Det mest forbausende jeg oppdaget gjennom dette bokprosjektet, er hvor stor rolle naturen spiller for helsa vår. Alle kan kjenne på at det er godt å være i naturen, at man blir mindre stressa og at man til og med kan føle seg mer lykkelig der. Men jeg visste ikke at naturen hadde en sånn påvirkning på oss både fysisk og mentalt. Både puls, blodtrykk og stress går ned, og immunforsvaret styrkes, sier Åse Dragland, som har skrevet Slik påvirker naturen oss. 

– I tillegg har du alt det mentale. I naturen går hjernebølgene våre ned på et alfanivå, som er det folk befinner seg på når de mediterer. Folk sier de føler tilfredshet og lykke i naturen. Noen sier at de finner mening i livet, og at det føles som om de er en del av noe større. Noen føler mestring, enten de går opp på en fjelltopp eller de spikker noe. Lista er lang over positive ting folk opplever i naturen.

Les hele saken i papirutgaven 9/2018.

Relatert innhold

Fra gata til kirka

Han var hjemløs og deprimert. Så møtte han noen på gata i Oslo som gav ham en kopp kaffe.

Read article "Fra gata til kirka"

Bærer med seg en bibeldrøm

Atten år gammel kom Michael Perreau som flyktning fra Malaysia til England. I dag er han daglig leder for United Bible Societies. Vi møtte ham i London i januar.

Read article "Bærer med seg en bibeldrøm"

Hilde mistet troen som tenåring

Som tenåring, mistet Hilde Heitmann sin kristne tro for en periode. Måten hennes far møtte henne på, var viktig i prosessen for å finne tilbake til tro. Les første del av intervjuet her!

Read article "Da troen forsvant"