;

Finner roen i julen

Statsminister Erna Solberg gleder seg til å feire jul i Bergen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det kristne budskapet har alltid vært en vesentlig del av julen for Erna Solberg.
– Jeg synes det er litt rart når folk ikke relaterer julen til Jesu fødsel, sier statsministeren.

Tekst Per Arne Gjerdi – publisert i Agenda 3:16 nr. 12 2018

– Når jeg har spilt inn statsministerens nyttårstale, og har holdt gløggselskap hjemme i statsministerboligen, pakker jeg sammen og reiser til Bergen for å lage jul. Det er da jeg kommer i julestemning, fordi det er da jeg har fri og tid til å konsentrere meg, forteller Erna Solberg.  

Agenda 3:16 møter henne på Statsministerens kontor tidlig en mandag i november. Også her er det alltid litt juleaktiviteter før jul, får vi vite. Blant annet er de ansatte og deres familier vanligvis samlet til konsert i Akershus slottskirke, etter først å ha gått dit i fakkeltog. 

Får begge barna hjem

– Hva betyr julen for deg?

– Det er et hektisk liv å være statsminister, med mye reising. Mine barn har flyttet hjemmefra. Denne høsten er den første vi har vært helt uten barn hjemme, fordi vår sønn har begynt å studere utenfor Oslo. Jeg ser veldig frem til årets jul, for da får jeg begge barna mine hjem igjen, sier Solberg. 

– Julen hjemme i Bergen er en tid for å være sammen med venner og familie, men også en tid for ikke å kave så mye. Bortsett fra når jeg har julaften hos meg, er jeg ferdig på lillejulaften med det som er stresset til jul, og så kan jeg bare nyte og hygge meg, forteller hun og ler.

Jeg synes vi mister litt av spenningen i førjulstiden, når handelsstanden begynner julen så tidlig.

Statsminister Erna Solberg

Barndommens julaften

– Hva slags juleminner har du fra egen barndom?

– Helt siden jeg var tre år gammel bodde vi i samme hus som mormor. Den gangen levde også min farmor. På julaften var vi som oftest i kirken på en tidlig familiegudstjeneste. Så var vi på julelunsj hos farmoren min. Der var det risengrynsgrøt, og sammen med kusiner og fettere på den siden gikk vi rundt juletreet før vi delte ut litt pakker. Etterpå hadde vi en ny julaften med mormor, som hadde laget jul hjemme hos oss. 

Frem til farmoren døde, da Erna var rundt 10 år, var dette et fast ritual. 

– Da var julaften helt full, minnes hun, og reflekterer litt om alt som skjedde før jul. 

– Jeg synes vi mister litt av spenningen i førjulstiden, når handelsstanden begynner julen så tidlig. Før i tiden var det rundt første søndag i advent at julegatelysene ble tent. Da var det masse folk i byen som så på, og musikkorpset spilte. 

Jesu fødsel

– Hvilket forhold har du til det kristne julebudskapet?

– Det har vært en vesentlig del av julen for meg. Og jeg synes det er litt rart når folk ikke relaterer julen til Jesu fødsel. Man kan tro eller ikke, at han var Guds enbårne sønn og at frelsen går gjennom han. Men det er det vi feirer, enten du er troende eller bare kulturelt bevisst på innholdet, og budskapet om nestekjærlighet, mener Solberg.

– Derfor har jeg alltid forsøkt å gå i kirken på julaften. Det gir meg stemning og innhold i dagen. I tillegg har vi hatt en tradisjon på julaften med å sette lys på gravene. Det er veldig stemningsfullt når mørket har falt på og du ser alle lysene som folk har satt der. Mine barn er vokst opp med den tradisjonen. (…)

Dette er en forkortet versjon av intervjuet med statsminister Erna Solberg.