;

Klar for nye show

«You raise me up» sang Morten Gjerløw Larsen til en av landet største «menigheter» – seerne på TV Norge. Foto: Rubicon

Sangeren og revyartisten Morten Gjerløw Larsen holdt på å drikke seg i hjel. Han gir Gud æren for at han nå er rusfri og klar for nye show. – Jesus møtte meg med en enorm kjærlighet og varme. Derfor sitter jeg her i dag, sier han til Agenda 3:16.

Tekst Martin Eikeland

TV Norge har denne vinteren kjørt talentkonkurransen «All together now», der 64 sangere har forsøkt å overbevise et panel med 100 dommere om at de fortjener å vinne hovedpremien på 250 000 kroner. Tirsdag 19. februar hadde flere av sangerne allerede sunget sitt bidrag da en smilende østfolding dukket opp på skjermen. Da han ble spurt om hva hans yrke var, svarte han «sangevangelist». Folk med bedehusbakgrunn så muligens for seg et innslag fra en omreisende predikant med tre grep på gitaren. Men da Morten Gjerløw Larsen åpnet munnen og sang popklassikeren «You raise me up», ble det klart at her snakker vi ikke om en av de mer tradisjonelle sangevangelistene. Han fikk nok stemmer til at han kom helt til finalen.

– Det er sangevangelist jeg er. Jeg synger og jeg vil vitne om Jesus. Det er kanskje andre som har brukt den yrkestittelen som har hatt en litt annen sangstil, smiler Morten samme dag som finalesendingen ruller over tv-skjermene.

Morten (til venstre) sammen med programleder Anne Rimmen og deltagerne Kristine Hummerfeldt og Didrik Solli Tangen. Foto: Rubicon

Østfold-kjendis

Morten Gjerløw Larsen er kjendis i hjembyen Fredrikstad, ja i store deler av Østfold. Når han nå jobber som daglig leder på Solbukta, et leirsted som eies av Misjonssambandet, er det mange som besøker stedet fordi de vet hvem Morten er.

– Det er moro å jobbe på Solbukta. Vi har satt i gang en rekke arrangementer og programmer som trekker massevis av folk til stedet. Jeg er ikke fornøyd hvis vi bare treffer dem som går ut og inn av bedehusene. De oppleggene vi har på Solbukta har appell til et bredt publikum, sier Morten, som blant annet trekker fram de alkoholfrie julebordene som de nå arrangerer. I 2018 var det fullt hus – det vil si nærmere 150 gjester – på ni julebord.

– Vi er blant de største julebordarrangørene i hele Østfold. På mange julebord handler det mest om å drikke så mye at man blir helt dritings. På våre julebord gir vi gjestene våre et program som er adskillig mer variert, humrer han.

«Tryna» på teateret

Men for drøyt fem år siden var situasjonen en helt annen. Morten hadde hovedrollen i oppsetningen av Michael Jackson-musikalen Thrill på Edderkoppen scene i Oslo. I tre sammenhengende år hadde han hatt store roller og var i ferd med å etablere seg som et navn på den nasjonale revyhimmelen. Men etter den siste forestillingen på Edderkoppen går Morten av scenen. Han mottar applausen fra publikum. Deretter husker han ingenting.

– Jeg «tryna» fullstendig. Jeg hadde klart å skjule mitt ekstreme alkoholmisbruk for alle de andre i bransjen. Nå hadde jeg ikke mer å gå på, forteller Morten.

Trøbbel på hjemmebane

Men om Morten hadde klart å skjule sitt alkoholproblem for bransjefolkene, var det åpenbart for kona Renate og parets to sønner. Etter å ha kommet seg hjem fra Oslo, forsøkte han å bli rusfri hjemme. Men forsøket på å kutte ut drikkingen gikk elendig.

– Jeg tenkte at jeg skulle klare å kutte ut drikkingen på egenhånd. Men det resulterte i enorme abstinenser. Jeg forsøkte å gå mellom rommene i huset vårt, men da må jeg ha sett ut som en 96-åring med både Parkinson og revmatisme. Kroppen var helt ødelagt, sier Morten, som forteller at han midt i denne krevende tiden ble oppringt av hans mangeårige sangpedagog. Etter at de hadde pratet sammen en stund, spurte hun om ikke Morten ville be til Gud om å bli frelst.

– Så ba vi frelsesbønnen sammen på telefonen. Det var litt underlig, for jeg hadde ikke noe forhold til kristendommen og Jesus og de greiene der. Men fra da av begynte Gud å jobbe med meg, sier han.

– Jeg hadde klart å skjule mitt ekstreme alkoholmisbruk for alle de andre i bransjen, forteller Morten. Foto: Martin Eikeland

Kildevangen

For Morten stakk ikke den frelsesbønnen han hadde bedt på telefonen dypere enn at han avslo alle forsøk på å få ham til å søke plass på et av Evangeliesenterets behandlingssteder. Han ville ikke risikere å bli indoktrinert av det som han tenkte på som «hjernevaskede kristne». Derfor havnet han på Kildevangen, som markedsfører seg som et livssynsnøytralt behandlingssenter.

– Det er litt underlig at jeg havnet akkurat der. På en og samme dag ble jeg eksponert for deres markedsføring i radio, avis og tv. Derfor ringte jeg dem og fikk behandlingsplass. Det er nesten litt ironisk at det var på et «livssynsnøytralt behandlingssenter» at Gud møtte meg, smiler Morten, som forteller at kona Renate ble kristen omtrent samtidig – hjemme i familiens hus i Fredrikstad.

Etter en sterk omvendelse på Kildevangen, ble det sykemelding, arbeidsavklaringsprosjekt, behandling for lavt stoffskifte og mye usikkerhet om framtiden for Morten. Men gjennom et bekjentskap med en kar i Fredrikstad kom han i kontakt med Misjonssambandet. Han fikk mulighet til en arbeidsperiode på NLMs hovedkontor på Fjellhaug, der han litt ubevisst kom til å si at hvis noen spør hvor han hører hjemme i det kristelige landskapet, så ville han svare NLM.

– Jeg sa ikke det fordi jeg tenkte at det skulle skaffe meg arbeid, humrer Morten, som i dag sitter som daglig leder på et av NLMs største leirsteder.

Fornøyd med tv-innsatsen

Når det gjelder «All together now» nådde ikke Morten helt opp i finalen. Men han er fornøyd med det han har oppnådd.

– Mitt mål var å gi Gud æren. Det fikk jeg sagt i sendingen. Noe mer kan vel ikke en sangevangelist ønske seg, smiler han.

– Betyr din deltagelse her at du vil tilbake til showbusiness?

– Jeg er åpen for det meste. Jeg har en topp jobb på Solbukta, men dukker det rette tilbudet opp, så er jeg med, sier Morten Gjerløw Larsen, som deltok på den store finalefesten på London Pub i Oslo etter finalesendingen. Her var det stor stemning, ølglassene var mange og promillen var høy. Han medgir at hvis han hadde visst hvor stor partyfaktoren var, hadde han blitt hjemme.

– Men når jeg nå deltar på oppsetninger og forestillinger, gjør jeg det som tørrlagt alkoholiker.

Bestill Agenda 3:16 her!