;

Ber bordbønn hver dag

I familien Lende i Kristiansand er bordbønn et fast rituale. Foto: Frank Otto Pedersen

Er det færre familier enn før som ber bordbønn? Ciljan (10) og resten av familien Lende har uansett ikke tenkt å gi seg med bordbønn.

Tekst: Karen Kilane Foto Frank Otto Pedersen

Følg med på hunden vår Bella nå, sier Norah. Så stemmer de tre eldste Lende-søsknene i en sang.

– Det er en kristen sang som alltid har vært i familien, forklarer Marthe til journalisten som ikke har hørt sangen før.

Og ganske riktig, i neste øyeblikk kommer hunden Bella småjoggende over stuegulvet i retning spisebordet og jentene.

– Før kom Bella alltid løpende når vi sang denne sangen. Så begynte hun å forstå at andakten alltid kom rett før sangen, så da begynte hun å komme løpende allerede til andakten, forklarer Norah.

For at en hund skal kunne reagere sånn, kreves det gjentakende handlinger. I familien Lende har altså bordbønnen vært en så naturlig del av oppveksten at selv hunden reagerer på rutinen.

Synger før grøt

– Hvis vi først setter oss ned sammen ved bordet, så ber vi for maten, forteller mor Anne-Margrethe Lende. Så plasserer hun minste­mann Samuel (6 mnd) i en babystol og finner fram babygrøten.

– Anne-Margrethe er flink på det å få innført bordbønnvaner hos barna. Er det hun som gir grøt til Samuel, så husker hun alltid å synge bordbønn for ham først, sier Svein Arne Lende.

(…)

Les hele temasaken om bordbønn i papirutgaven av Agenda 3:16 nr 6, 2019!

Bestill abonnement her: