Ber bordbønn hver dag

I familien Lende i Kristiansand er bordbønn et fast rituale. Foto: Frank Otto Pedersen

Er det færre familier enn før som ber bordbønn? Ciljan (10) og resten av familien Lende har uansett ikke tenkt å gi seg med bordbønn.

Tekst: Karen Kilane Foto Frank Otto Pedersen

Følg med på hunden vår Bella nå, sier Norah. Så stemmer de tre eldste Lende-søsknene i en sang.

– Det er en kristen sang som alltid har vært i familien, forklarer Marthe til journalisten som ikke har hørt sangen før.

Og ganske riktig, i neste øyeblikk kommer hunden Bella småjoggende over stuegulvet i retning spisebordet og jentene.

– Før kom Bella alltid løpende når vi sang denne sangen. Så begynte hun å forstå at andakten alltid kom rett før sangen, så da begynte hun å komme løpende allerede til andakten, forklarer Norah.

For at en hund skal kunne reagere sånn, kreves det gjentakende handlinger. I familien Lende har altså bordbønnen vært en så naturlig del av oppveksten at selv hunden reagerer på rutinen.

Synger før grøt

– Hvis vi først setter oss ned sammen ved bordet, så ber vi for maten, forteller mor Anne-Margrethe Lende. Så plasserer hun minste­mann Samuel (6 mnd) i en babystol og finner fram babygrøten.

– Anne-Margrethe er flink på det å få innført bordbønnvaner hos barna. Er det hun som gir grøt til Samuel, så husker hun alltid å synge bordbønn for ham først, sier Svein Arne Lende.

(…)

Les hele temasaken om bordbønn i papirutgaven av Agenda 3:16 nr 6, 2019!

Bestill abonnement her:

Relatert innhold

Fra gata til kirka

Han var hjemløs og deprimert. Så møtte han noen på gata i Oslo som gav ham en kopp kaffe.

Read article "Fra gata til kirka"

Bærer med seg en bibeldrøm

Atten år gammel kom Michael Perreau som flyktning fra Malaysia til England. I dag er han daglig leder for United Bible Societies. Vi møtte ham i London i januar.

Read article "Bærer med seg en bibeldrøm"

Hilde mistet troen som tenåring

Som tenåring, mistet Hilde Heitmann sin kristne tro for en periode. Måten hennes far møtte henne på, var viktig i prosessen for å finne tilbake til tro. Les første del av intervjuet her!

Read article "Da troen forsvant"