;

På bølgelengde med verden

Utenriksreporter Dag Bredvei er kjent som stemmen fra Afrika. En norsk stemme krydret med afrikanske impulser fra oppveksten.

HAN ER NORSK, men føler seg like hjemme i Afrika. Radio er hans medium, og han foretrekker internasjonale nyheter framfor de norske. Dag Bredvei vokste opp i Etiopia og Norge.

Tekst: Birgit Nersten Lopacki


Third Culture Kid – tredjekultursbarn
Fellestrekk: Høy mobilitet, tverrkulturell erfaring, tilpasningsdyktig, god kultur- og språkforståelse, rotløs og rastløs, ofte gode på kommunikasjon.


Reporteren i NRK var bare en måned gammel da han ble tatt med til Afrika første gang hvor faren bygde opp en radiostasjon i Addis Abeba. Han har fått kontinentet inn med morsmelka.

– Hvilken nytte har du hatt av bakgrunnen din i jobben?
– Jeg tror at hvis du skal være stasjonert i Afrika, så er det bra å ha litt kjennskap til kulturen, menneskene og forholdene. Jeg tror du lettere kommer inn i det og får kontakt med mennesker om du har den kjennskapen. Og det er lettere å få folk til å snakke og betro seg.

Dag fortsetter:
– Jeg tror jeg har hatt en veldig fordel fordi jeg har vokst opp i Afrika. Jeg har bra med afrikanske kontakter, har en nærhet til kontinentet og nærhet til mange som bor der.
Dag er ikke i tvil om at arbeidsgiveren også har sett bakgrunnen hans som en ressurs.

– I en globalisert verden som du har nå, er det vik-tig å kunne språk, men også å kjenne til kulturer; som hvordan du hilser og snakker til folk fra et annet land, sier han.

Han tror det blir stadig mer aktuelt med den tverrkulturelle erfaringen.

– Næringslivet satser nå på Kina. De kurser folk i hvordan de skal oppføre seg, og de søker folk som har vært ute og som kjenner til andre kulturer, forteller han.

Foto: Erlend Berge

Jeg tror vi som er vokst opp ute har en dragning til mennesker fra andre kulturer.

Dag Bredvei

BBC og NRK

Selv vokste reporteren opp med NRKs utenlandssending hvor han selv startet karrieren som journalist etter at han var ferdig med utdannelsen.

– Vi satt som tente lys og hørte på. Det var fiskeriminister Eivind Bolle og masse kjedelige nyheter. Men fordi det var på norsk, var det fantastisk, forteller han.

Dag legger til at også nyheter fra BBC og London var en viktig del av barndommen. Det norske og det internasjonale har gått hånd i hånd. At det har vært med og formet interessen for radio og nyheter, er han ikke i tvil om.

I FNs tjeneste

Det er ikke bare som journalist Bredvei har vært på oppdrag i utlandet. Han hadde to perioder i Libanon som FN-soldat på 1980-tallet. Siden tok han også et avbrekk i journaliststudiene i Volda og dro ut som politiobservatør i Namibia. Der overvåket de Sør-Afrikas uttrekning av styrkene i landet.

– Hva har vært drivkraften din?
– Jeg har en interesse for Afrika. Håkon Børde som jobbet i Latin-Amerika, sa ‘Det er ikke bare å ta imot byråstoff og lage det stoffet her hjemme. Du må ha en nærhet til stedet du er, nærhet til menneskene der for å dekke det på en ordentlig måte’. Jeg håper at jeg gjennom det jeg har levert av reportasjer og saker som har med Afrika å gjøre, har kommet fram til lyttere og seere. At det er nærhet i det.

Det store forbildet er den polske journalisten Ryszard Kapuściński som rapporterte om Afrika til flere internasjonale medier. Som var mer opptatt av lokalbefolkningen enn å møte presidenter og statsministere, og som gjerne levde med dem i stråhyttene deres.

– Det har jeg også prøvd i jobben min ute – å ha nærkontakt med vanlige mennesker. For meg har det vært viktigere å intervjue en fattig kone som strever med å få barna sine på skolen, enn å snakke med statsledere og maktpersoner, sier Dag.

Vi sitter ikke på flyet i flere timer uten å prate. Det kan jo bli en venn for livet!

Dag Bredvei

Afrikas stemme
Dags engasjement for Afrika og for de svake i samfunnet er også noe kollegene hans har sett.

– NRK har vel aldri hatt en Afrika-korrespondent som har hatt så lang og variert erfaring derfra, både som barn og voksen, sier Wenke Eriksen som har jobbet med Dag i mange år.

Hun forteller hvordan Dag under dekningen av Moland/French-saken, ikke bare rapporterte om de to fengslede nordmennene, men også lagde flere grundige reportasjer om menneskene og samfunnet i Kisangani.

– Han er veldig god til å skildre, og han har stor afrikakunnskap ettersom han vokste opp i Etiopia, sier tidligere NRK-reporter og kollega, Kåre Melhus.

– De fleste som har hatt denne jobben har ikke hatt slik bakgrunn og det har derfor tatt tid for dem å forstå afrikansk tangegang og mentalitet, legger han til.

Nysgjerrighetens gave
Dag er ikke så glad i TCK-begrepet, synes kanskje ikke det passer helt siden han egentlig føler seg helt norsk.

Men han ser han deler flere av de samme trekkene som andre med oppvekst i utlandet har.

– Jeg tror vi som er vokst opp ute har en dragning til mennesker fra andre kulturer. Veldig mange utlendinger som kommer til Norge liker seg her etter hvert. Men ikke med en gang, fordi de føler at nordmenn er reserverte. Når du møter folk på Karl Johan, så ser de bare rett ned i bakken. I Afrika så har du øyekontakt. Folk ser ikke ned i bakken.

Han er ivrig:

– Som TCK er du nysgjerrig, åpen for folk fra andre kulturer. Vi kommer fort i kontakt med utlendinger. Det er ikke alltid det er en fordel – det kan bli i overkant, mener han og ler litt når han forteller om broren som inviterte med seg hjem en fremmed iraker på selveste jul-aften.

Kjærligheten på et flysete

Selv ble han kjent med en amerikaner på toget til OL på Lillehammer. Etter OL ble amerikaneren med ham hjem og sov på stua i to uker før han dro videre. Da Dag siden dro til USA i forkant av presidentvalget i 1996, var det helt naturlig å sette av tid til å dra innom den samme amerikaneren. Ikke helt uvanlig for mennesker med en tverrkulturell erfaring:

– Vi sitter ikke på flyet i flere timer uten å prate. Eller på trikken eller på toget. Det kan jo bli en venn for livet!

Sier mannen som fant kona på et flysete mellom Addis Abeba og Nairobi i januar 2008.En flyvertinne fra Etiopia som kunne fylle den plassen i hans norske hjerte hvor Afrika lå. Et ekte flerkulturelt hjerte med kommunikasjon på tvers av landegrenser som yrke.