;

Øyeblikksfanger og hverdagspoet

Det er vakkert, mener Trygve Skaug, når folk deler diktene hans og skriver andres navn i kommentarfeltene under tekstene han legger ut. Da har man delt en følelse, sier han. Og det er noe låtskriveren er opptatt av.

Tekst: Birgit Nesten Lopacki Foto: Joakim S. Enger Dikt: Trygve Skaug
Denne saken stod i Agenda 3:16 nr 3-4/2017

Det er tykk tåke den dagen Agenda 3:16 tar turen til tettstedet Ørje. Da vi ankommer sentrum, har tåka blitt en lett dis. Vi skal møte Trygve Skaug, mannen fra indre Østfold som har skrevet seg inn i folks hjerter med tekstene sine. Mikrodiktene hans er blant de mest delte på sosiale medier, og i 2016 var den siste av hans tre diktbøker blant Norges mest solgte. Men Trygve Skaug er kanskje mest kjent som artist og låtskriver. I 2006 var han med og grunnla bandet StMorritz som slo gjennom på norsk i 2010. Samme år satte de også verdensrekord i turnévirksomhet ved å holde 40 konserter på 40 forskjellige steder på 40 timer. Bandet tok en pause etter sitt andre album i 2012 og Trygve begynte å spille egne konserter.

Familiemann og formidler
Når Trygve Skaug skal si noe om hvem han er, er familien noe av det første han trekker frem: Å være ektemann og å være far til sine tre barn – den yngste er bare to og en halv uke da Agenda 3:16 møter artisten. Resten mener han handler om en som ønsker å formidle noe.
– Hvis jeg skal oppsummere meg selv med et par ord, så er det familiemann og formidler, sier han i beste Trygve Skaug-stil. Kort, konsist og enkelt.
Han beskriver seg selv som en rolig mann, en som er opptatt av å kose seg med de små tingene, og en mann som alltid har betraktet verden og mennesker rundt seg. Men Trygve står ikke bare på utsiden og betrakter folk, han blir både beveget og engasjert av dem – særlig de som har det vondt. Det er ikke alltid bare enkelt.
– Jeg går ofte «all in» i møte med folk. Det er fint å få lov til å være med i noens liv. Men man utsetter seg kanskje litt for å føle mange ting.

Øyeblikksfokusert
Det Trygve opplever, er også det som ofte kommer til uttrykk både i de korte diktene og i sangene hans.
– Jeg er veldig øyeblikksfokusert og blir veldig dratt inn i det, forteller han.
Det er nettopp øyeblikket han vil fange – følelsen i øyeblikket først og fremst.
– Jeg prøver å lagre det som ble trigga der og da, og så formidle det i de små dryppene med tekst, sier Trygve og legger til:
– Tenk om man klarer å trigge en følelse som gjør at to mennesker som i utgangspunktet er i ferd med å gli litt fra hverandre, kan få lov til å gli litt nærmere.
Det er noe som ligger hans hjerte nær.
En som har jobbet tett med lyrikeren og låt-skriveren i flere år, er Kristian Notland Harnes, daglig leder i Koke Bok som blant annet har utgitt Trygves diktbøker. Han sier det er typisk Trygve å ikke sette egen karriere først.
– Han har et ektefølt hjerte for folk som er i vanskelige livssituasjoner, og har en svært sterk motivasjon for å løfte frem andre enn seg selv, sier Harnes.
– Trygve er en fantastisk formidler, poet og musiker. For andre som vil frem, vil jeg også løfte frem tålmodighet og langsiktig hardt arbeid som svært viktige egenskaper hos Trygve. Det har nok vært magre måneder hvor mange ville gitt opp, men Trygve har ikke fokusert på rask suksess og har holdt musikk- og diktproduksjonen gående, kanskje fordi motivasjonen i like stor grad er et annet budskap enn egen artistkarriere, sier Harnes.

Deler følelser
Trygve tror det er lettere å lagre øyeblikkene om man bekrefter dem der og da ved å snakke om dem når det skjer.
– Eller ta bilder av dem. Det er jo kjempepositivt blant annet med Instagram, at vi tar mye bilder akkurat der det skjer. Da deler du ikke bare øyeblikket der og da, men du kan gå tilbake og se på dem. Vi tar jo ofte bilder av de fine tingene, og da husker vi kanskje også det best. Men når jeg skriver, prøver jeg også å lagre de vonde stundene på et vis.
– Hvorfor det?
– Da kan det være at du ikke føler deg så ensom om noen andre har beskrevet de følelsene du trodde du var alene om å ha. Jeg opplever ofte at folk skriver en annen persons navn i kommentarfeltene under tekstene mine, spesielt på Facebook og Instagram. Da har jeg delt en følelse som andre kjenner seg igjen i og deler videre. Det er veldig vakkert. Er det et dikt som omhandler ensomhet, er det veldig kraftfullt at noen har delt. Da er det kanskje noen som ikke er like ensomme lenger? Jeg liker i alle fall å tro det.

jeg vet ikke
hvilke tre ord
jeg fant først idag
jeg er heldig
eller
livet er urettferdig

Like mye verdt
Sangeren vokste opp på Båstad i Trøgstad som yngstemann i en søskenflokk på fire. Trygt og rolig på et lite sted, forteller han. Eldstemann av søsknene, Leif Ingvald, beskriver Trygve slik:
– Han har alltid vært litt annerledes. Likte Larssons Gale Verden og jazzmusikeren Count Basie før han var ti år. Trygve har tatt vare på finurligheten sin med ord og fantasi. Finnes vel nesten ingen snillere mann på kloden heller. Han er nesten for snill innimellom da han ikke liker at folk er uenige og blir kranglete.
Når Trygve selv skal si noe om det viktigste han har fått med seg hjemmefra, trekker han frem forståelsen for at alle mennesker har en egenverdi. – Det var lite fokus på å definere folk hjemme, sier han og forteller at han opplevde å ha uendelig verdi i foreldrenes øyne samtidig som de lot ham forstå at det samme gjaldt alle mennesker.
Ytterligere én ting trekker Trygve frem fra barndomshjemmet: – Jeg vokste opp i et hjem fritt for baktalelser. Mamma og pappa snakket aldri negativt om andre, det var ikke en naturlig del av samtalen. Det er veldig sunt og er en verdi jeg er veldig glad for at jeg har fått innprentet.
I dag er de en søskenflokk på fem. Sistemann har hele familien Skaug adoptert. Han kom som flyktning fra Uganda for noen år siden – en mindreårig foreldreløs gutt som bodde på Mysen asylmottak i nærheten av Trygves foreldre. Da han begynte å vanke i frikirka på Mysen hvor Trygves foreldre går, tok det ikke lang tid før han endte opp med å bli en del av familien.
Nå bor lillebroren i Skien hvor han flyttet da han fikk oppholdstillatelse og tildelt kommune. – Så vi er fem søsken, slår Trygve fast.

kjære gud
jeg som
trodde
du ikke fulgte med
kan hende du tenkte
det samme om meg
dette kommer vi
til å le av en dag
men akkurat nå
er det litt pes

Morfar
Å være kristen betyr at det er tydelig definert hvem en forsøker å følge etter i livet, mener Trygve som sier den kristne troen er det viktigste han har i livet.
– Mye av mitt trosliv har blitt sterkt preget av morfar, forteller han. Morfaren bodde i Ørje og hadde sin egen frisørsalong der.
– Det var et bakrom på salongen hvor det alltid stod brød og syltetøy slik at de i bygda som ikke hadde mat, kunne komme dit og få seg en skive, forteller Trygve.
Og var det noen som ikke hadde råd til å betale for hårklippen, fikk de den gratis.
– Det sier mye om en mann som har fått en kjærlighet han forsøker å formidle videre til andre, mener Trygve som ofte var på besøk hos morfaren i nabo- kommunen.
– Hver gang morfar snakket om Jesus, begynte han å gråte av takknemlighet og glede, det var så sterkt i livet hans.
Den gleden og den takknemligheten, gjorde at Trygve også ble opptatt av å finne det morfaren hadde funnet. Trygve fant nåde, og han fant glede. Gleden over at det alltid er en ny sjanse.
– Og Jesus?
– Jesus er det ultimate forbildet mitt, ikke bare gullbilletten til himmelen. Han er den som utfordrer meg i hverdagen og på hvordan jeg skal leve livet mitt i dag. Han er også en som er helt nær meg og tilstedeværende i mitt hverdagsliv, samtidig som han er den Allmektiges sønn og den som overvant døden!
Låtskriveren er spesielt glad i kjærlighetens høysang som står i første brev til Korinterne i Det nye testamentet.
– Det er kanskje mitt største forbilde. Det er det jeg strekker meg mest etter i livet mitt.
Utfordringen er enkel, men vanskelig:
– Bytt ut ordet «kjærlighet» med ditt eget navn: Trygve er tålmodig, Turid er velvillig og Jan gleder seg ikke over det onde. Tenk å ha det som mål, å bli mest mulig lik den kjærlig-heten – som jo er Jesus! Hvis du vil være mest lik Jesus, har du oppskriften her, sier østfoldingen.

Jesus er den som utfordrer meg i hverdagen og på hvordan jeg skal leve livet mitt i dag.

Trygve Skaug

Ord til de ordløse
For en som er opptatt av å beskrive øyeblikk, har det vært annerledes, men fint og gøy å tenke gjennom hva han mener er viktigst å si til de han har rundt seg enten det gjelder kona, en bestevenn eller foreldrene.
– Kanskje kan en annen gammel mann si: «Jeg klarer ikke formulere dette selv, men her er en sang som sier det.» Jeg er en ganske vanlig mann, så da er det jo sannsynlig at andre mennesker også kan kjenne på det samme som meg, sier låtskriveren.
Det hadde vært fint, mener han, om ett eller to mennesker fikk hjelp gjennom plata til å sette ord på noe de ikke selv klarte å formulere. Men for å være sikker på at sangene blir noe folk kan kjenne seg igjen i, har den helt vanlige mannen fått med seg flere kjente låtskrivere; Solveig Leithaug, Maria Solheim og Maria Mena, Christian Ingebrigtsen og Trond Trudvang. Da må det jo bli noe flere kan bruke, mener mannen fra indre Østfold.
Vi avslutter intervjuet ved elva og slusene i Ørje – et sted man ifølge artisten bør komme tilbake til sommerstid. Tåka er fremdeles en lett dis, men da vi drar siger den igjen på.