;

Stolt av å være jøde

Søsknene Daniel og Natalie har aldri lagt skjul på at de er jøder og opplever at deres norsk-jødiske identitet er en verdi og en ressurs. Her i Trondheim hvor Daniel studerer ved NTNU. Foto: Privat

Det anslås gjerne at det bor rundt 1500 jøder i Norge. De er en liten, men mangfoldig minoritet som er stolt av sin arv, sine tradisjoner og kultur – og som gjerne tar kampen for å bevare det og fellesskapet de har.

Tekst Birgit Nersten Lopacki Publisert 16.03.2021

Natalie og Daniel Preminger er søsken. De vokste opp i Oslo, men studerer nå i henholdsvis Bergen og Trondheim. Natalie (24) og Daniel (22) tilhører den jødiske minoriteten i Norge.

– Jeg har en dobbel tilhørighet; en tilhørighet til to folk som betyr like mye for meg og som er en naturlig del av meg. Jeg er både jødisk og norsk, det ene kan ikke skilles fra det andre, sier Natalie og forklarer:

– Jeg legger ikke bort jødedommen når jeg feirer 17. mai eller norskheten når jeg går i synagogen. Jeg har begge deler med meg, og ser på det som en stor verdi og ressurs.

(…)

Kult å være forskjellig

Søsknene har aldri lagt skjul på at de er jøder. – Jeg har vært like åpen om det som at jeg spilte fotball. På barneskolen syntes jeg det var kult å være forskjellig, forteller Daniel. Det har aldri vært et problem, men han sier han noen ganger har kjent på et mildt ubehag over at folk han ikke kjenner har visst akkurat det om ham. Første gang han merket det, var på ungdomsskolen.

– Jeg følte det ble feil at det var alt de visste om meg. Det er bare noe av det som gjør meg til den jeg er. Men blant vennene mine har det aldri vært noe negativt.

Heller ikke Natalie har hatt problemer med at hun er jøde.

– Jeg synes også det var stas på barneskolen. Det var gøy da pappa kom og fortalte om noen av helligdagene til klassen. Natalie begynte også å kjenne på at det kunne være noe negativt forbundet med det å være jøde da hun gikk på ungdomsskolen. Hun trekker spesielt frem tematikken rundt Israel og Palestina.

– Det var knyttet endel forventninger og fordommer til det å være jøde som jeg følte jeg måtte motbevise. Man hadde forventninger til at jeg skulle kunne svare for meg om det.

Jeg legger ikke bort jødedommen når jeg feirer 17. mai eller norskheten når jeg går i synagogen, forteller Natalie. Foto: Simen Peder Aksnes Aasli

Les hele hovedsaken om å være jøde i Norge i papirutgaven nr 2/2021. Er du ikke abonnent kan du bestille bladet her