;

Oppfordrer par til å velge hverandre noen timer i uka

– Mange mister kontakten fordi de mangler tid sammen der de er opptatt av hverandre, sier Dag og Tonje Haugeto Stang, som har drevet samlivskurs i 17 år.
– Mange mister kontakten fordi de mangler tid sammen der de er opptatt av hverandre, sier Dag og Tonje Haugeto Stang, som har drevet samlivskurs i 17 år.

Tid sammen og ­antagelser om hverandre er de to største ­utfordringene folk flest sliter med i samlivet sitt. Det er Tonje og Dags ­erfaring etter 17 år med samlivs­kurs.

Tekst og foto Birgit Nersten Lopacki

Det begynte med bibel­skolelæreren og studenten som fant kjærligheten og som trodde at aldersforskjellen dem imellom skulle gjøre livet som gift vanskelig. Så da Tonje, som er eldst, og Dag Haugeto Stang giftet seg, var det viktig for dem å finne ut hvilke grep de skulle ta for at forholdet skulle vare. De giftet seg i 1995. Året etter arrangerte de sitt første samlivskurs for forlovede og nygifte par i Storsalen. Ekte­paret underviste ikke selv, men la til rette det ­praktiske.

– Vi er tydelige personligheter begge to. Vi gikk ikke inn i relasjonen med noen forestilling om at vi var like, eller at dette var lettvint, sier Dag og fortsetter:

– Min relativt fleksible personlighet og Tonjes mer …  

– Rigide, skyter Tonje inn og smiler. 

– Jeg tenkte å si ryddig, jeg da, men vi kan godt si rigid. På en god dag er du jo det, svarer Dag og ler.

Agenda 3:16 møter ekteparet i hjemmet på Mortensrud langs E6 ut av Oslo mot Østfold hvor de også har bodd i mange år. Selv om det er gråvær og regn ute, er stemningen inne god. Samtalen mellom ekteparet flyter godt; hvordan få et godt samliv opptar dem like mye i dag som for 25 år siden. 

Mange mister kontakten fordi de mangler tid sammen der de er opptatt av hverandre.

Tonje

Tid for hverandre
– Hvilke utfordringer sliter folk mest med i samlivet sitt? 

– Mange mister kontakten fordi de mangler tid sammen der de er opptatt av hverandre, svarer Tonje.

Mange par tenker kanskje at de har tid sammen, fordi de er mye sammen. Men Tonje og Dag snakker om å rydde plass i kalenderen der man er aktivt til stede i den andres liv. De kaller det «å gå på besøk i hverandres liv». Tonjes observasjon er at det ofte er lettere for en utenforstående å få tak i og gjøre avtale med en i paret, enn det er for ektefellene å få tak i hverandre. Andre mennesker blir ofte prioritert. 

– Man rydder plass i kalenderen til den aktiviteten, det besøket eller den kvelden med en venn. Så får ekteskapet – eller samlivet – den tida som er til overs. Veldig ofte blir det ikke noe tid til overs. Eller så har man mye tid sammen, men den er ikke intensjonell. Man er bare på samme sted samtidig uten å være i kontakt med hverandre eller være til stede i hverandres opplevelser og perspektiver, sier Dag.

Han mener det for noen handler mest om å faktisk sette av sted og tid, og plan­legge tiden sammen slik man gjør med ­andre relasjoner og aktiviteter. For andre kan det handle om at de prøver, men ikke får til å snakke sammen. Og så lar man være. 

– Det er noe med å mestre det der å bli kjent, og bygge vennskap, en viktig ting i samlivet. Men da må man oppleve ting sammen og dele det med hverandre, sier han.

Les videre HER
eller bli abonnent og få
tilgang til vårt e-magasin!