;

Sanger for alle slags dager

– Jeg har alltid følt et ansvar for at det er noen sanger som må skrives. Gjennom konserter og virksomheten jeg har stått i, er det mange sterke møter jeg har fått ha, sier Kristin Minde.
– Jeg har alltid følt et ansvar for at det er noen sanger som må skrives. Gjennom konserter og virksomheten jeg har stått i, er det mange sterke møter jeg har fått ha, sier Kristin Minde.

Da Kristin Minde fikk høre at nære venner hadde fått et alvorlig sykt barn, ble hun sittende oppe hele natten for å skrive sangen «Lene deg mot meg». 29. oktober kom første del av ­albumet Alle slags dager fra sangeren som i år ­feirer 10 år som soloartist.

Tekst og foto Kristin W. Malmin

Hun synger gjerne for alle slags folk, om alle slags dager, i alle slags hus. Det være seg kulturhus, kafeer, kirker eller låver. 

– Men sangene mine egner seg best i lokaler der folk kan høre tekstene. Jeg er veldig opptatt av tekstene i sangene jeg skriver, og håper de skal få berøre folk, forteller Kristin Minde Kråkenes. Som artist heter hun Kristin Minde. 

I løpet av hennes 10 år som soloartist, har det blitt mange konserter og flere album. Første del av femte album kom nylig ut, på plateselskapet Grammofon. Siste del kommer i mars. 

– Hva slags artist er du?
– Jeg er en småbarnsmor som bor i Oslo, er gift, og jeg skriver musikk ut fra det som preger hverdagen min. Det har endret seg litt fra første album for ti år siden til i dag. Men jeg har alltid hatt en følelse av at dette med musikken på en måte er et slags kall, svarer Minde, før hun justerer seg selv noe: 

– Kall er et litt stort ord, men jeg har alltid følt et ansvar for at det er noen sanger som må skrives. Gjennom konserter og virksomheten jeg har stått i, er det mange sterke møter jeg har fått ha. Jeg brenner veldig for at jeg med min musikk kan gi folk håp eller trøst.

(…)

Jeg har alltid følt et ansvar for at det er noen sanger som må skrives.

Kristin Minde

Et sykt barn
En av sangene på den nye utgivelsen heter «Lene deg mot meg». 

– Sangen er skrevet til foreldre som opplever barn som er syke. Men det var en spesiell episode som utløste den. En kveld fikk mannen min en telefon fra en av våre aller beste venner, som hadde funnet ut at datteren deres, som da var tre uker gammel, hadde fått en sjelden sykdom med dårlig prognose. De visste ikke om datteren ville overleve spedbarns-fasen, forteller Minde, som kjente på en følelse av avmakt. 

– Selv om det ikke var vår sorg, ble den på en måte vår også. Men som foreldre må man og være sterk. Jeg hadde lyst til å skrive en sang som var en slags bønn fra et morshjerte – om at barnet skal få vokse opp, leke ute og få skrubbsår på knærne, være kald etter leken … Vi tar for gitt at alt går bra og at ungene våre skal være friske. Plutselig er den selvsagtheten tatt fra deg.

Hele natta ble Minde sittende oppe for å skrive sangen.

– Alle trenger noen å lene seg til innimellom, fremhever artisten, som legger til at det går bra med jenta i dag. Det har kommet en medisin, og hun har blitt halvannet år.

(…)

Les hele saken i Agenda 3:16 nr 7/2021.