;

Pepperkaker og eplegløgg

Tekst Marit Røttingsnes Westlie Foto Øystein Westlie Publisert i Agenda 3:16 nr 12/2016


Fra start til ferdige pepperkaker:Ca. 2 timer + at deigen må ligge i kjøleskapet over natten
Aktiv tid: ca. 2 timer
Fra start til ferdig gløgg: 30 minutter
Aktiv tid: 3 minutter

Jeg følte meg skikkelig privilegert da jeg oppdaget kombinasjonen pepperkaker og blåmuggost for noen år siden. Jeg fikk det servert hos noen venner, og falt pladask! De søte og smakfulle pepperkakene utgjør en perfekt match til en salt og gjerne litt skarp blåmuggost. 

Her har jeg laget en eplegløgg som jeg serverer til. Svenskene har et mye bredere spekter av gløgg de bruker å servere enn hva som er vanlig her hjemme. Jeg har latt meg inspirere av våre naboer i øst. 

Slik gjør du:
Ha smør, sirup og sukker i en kasserolle og kok opp. Rør rundt til smøret har smeltet. I mellom-tiden blander du sammen alt det tørre. Hell smør- og sukkerblandingen i en miksebolle og ha i det tørret. Visp det raskt sammen, bruk gjerne en flatvisp dersom du har det. Ha så i eggene og miks deigen sammen. Ta deigen ut av bollen og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet til neste dag. Ta deigen ut av kjøleskapet og la den bli romtemperert før du begynner å kjevle dem ut. 

Sett stekeovnen på 200 grader. Kjevle pepperkakedeigen tynt. Bruk litt mel slik at deigen ikke setter seg fast. Stikk ut ønskede mønster og legg dem over på bakepapirkledde stekebrett. Stek pepperkakene i ca. 10 minutter. La dem avkjøles på en bakerist. 

Ha valnøttene i en stekepanne og rist dem over medium varme til de begynner å få litt farge. Ha over honningen, salt og pepper og la det smelte sammen. Hell det så over på en tallerken og la det avkjøles. Brekk bitene fra hverandre så snart nøttene er blitt kalde.

Til gløggen har du juice, vann og honning i en kasserolle sammen med ingefærskivene, stjerne-anisen, nellikspikeren og kanelstangen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stang i kasserollen. Kok opp. Skru av varmen og la det stå slik i 30 minutter slik at smakene får sette seg. 

Varm opp gløggen igjen og server den rykende. Her pynter jeg glassene med ekstra kanelstang og stjerneanis. 

Dette trenger du

Pepperkaker (1 kakeboks)

200 g smør

225 g sirup, jeg bruker lys type

225 g sukker

800 g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts malt nellikspiker

1 ts kanel

½ ts kardemomme

1 ts malt anis

½ ts malt pepper

3 egg
Honningglaserte valnøtter

75 g valnøtter

2 ss flytende honning

1 ts nykvernet pepper

1 ts salt

Eplegløgg (til 4 personer)

8 dl eplejuice

2 dl vann

2 ss honning

4 skiver ingefær

1 stjerneanis

1 vaniljestang

1 nellikspiker

1 kanelstang


Blåmuggost

Det var da en gjetergutt på 600-tallet glemte matpakken sin med et stykke saueost i, inne i en grotte, at blåmuggosten ble til. Da han fant igjen matpakken, var osten dekket av mugg. Han tok en bit og kjente at den smakte godt, og grunnlaget for dagens produksjon ble lagt.