;

Utfordrer til samtale om kropp og sex

Vi trenger i større grad å starte med Bibelens to første kapitler, om at vi er skapt av Gud, mener Erik Andreassen, pastor i Oslo ­misjonskirke Betlehem. – Starter vi derimot med syndefallet, blir alt som har med begjær å gjøre noe negativt.

I møte med ungdom har pastor Erik Andreassen lenge etterlyst litteratur som snakker sant og relevant om kropp og seksualitet, ut fra et kristent perspektiv. Nå har han selv skrevet boka han savnet.  

Tekst og foto Per Arne Gjerdi Publisert 06.02.2022

Vi trenger i kristne sammenhenger å snakke mer om kropp og seksualitet. Ja, gjenvinne frimodigheten til å snakke bra om det ut fra et kristent perspektiv, sier Erik Andreassen, pastor og daglig leder i Oslo misjonskirke Betlehem. 

– En del konservative miljøer har vært redde for å snakke om slike tema. En grunn til det i dagens klima er at det neste spørsmålet som dukker opp er homofili. Og da aner vi ikke hva vi skal si. Dermed tør vi heller ikke å være frimodige i formidlingen om kropp og seksualitet. Det sies ofte at kirken er så opptatt av sex. Men egentlig snakkes det generelt altfor lite om kropp og seksualitet i kristen sammenheng, mener Andreassen. 

Pastoren er i disse dager aktuell med boka KROPP, som har fått undertittelen Fortellingen om deg – og hva den har med Gud å gjøre.

Savnet litteratur

Allerede tidlig på 2000-tallet, da ­Andreassen var ungdomspastor i Stjørdal og skulle ta opp temaer som kropp og seksualitet i møte med tenåringer, savnet han relevant litteratur på norsk. 

– Det jeg fant var ofte veldig amerikansk og firkanta. Så jeg hadde ­allerede den gangen en uro over at det fantes så lite for denne målgruppa.

Etter å ha talt om sex på KRIK-festivalen Arena i 2010, fikk Andreassen mye positiv respons, og en opp­fordring fra Ole-­Magnus Olafsrud i Naviga­tørene: «Dette må du gjøre til bok».

– Jeg begynte å skrive høsten 2010, mens jeg var i pappaperm. Men det stoppet opp, og har blitt hengende over meg som en slags byrde. Samtidig har jeg opplevd det som et kall. Men hadde noen andre skrevet en slik bok, ville jeg blitt glad og lagt det fra meg.


LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!