;

Våren gjør noe med oss

– Mine nærmeste ­venner vet at jeg begynner å telle ned, minutter og timer etter vintersolverv. Øystein Ulvestad elsker våren. Midten av juni er nesten årets verste dag – da snur sola og det går igjen mot høst. 

Tekst og foto Birgit Nersten Lopacki – publisert i Agenda 3:16 nr 2/2022

Alle som kjenner Øystein Ulve­stad vet at han er over gjennom­snittet glad i vår. Allerede ved vintersolverv i desember, begynner nedtellingen mot vår og lengre, lysere dager. 

– Hva er det med våren du er så glad i?

– Det er flere grunner til det. Den største grunnen er at jeg driver med ­amerikanske biler. Jeg har noen biler som står og venter på å få strekke på seg.

– Noen biler?

– Jeg har fem amerikanere, jeg bruker ikke alle samtidig. Men jeg har to nå som står og venter på å komme ut i finværet. Og så synes jeg det er deilig å ha hele sommeren foran meg, svarer læreren fra Romerike blidt.

Han er glad i sommeren også.

– Men på våren blir det litt og litt ­lysere, litt og litt deiligere. Alt er litt og litt, og det synes jeg er bra – da har jeg noe å glede meg til. Den verste dagen i året er nesten sankthansaften for da begynner vi å telle nedover, og det blir mørkere og mørkere. 

På våren blir det litt og litt ­lysere, litt og litt deiligere. Alt er litt og litt

Øystein Ulvestad

Det gode lyset

Våren kommer med mer lys. Det har mye å si for hvordan vi føler oss, ifølge psykolog Ingvild Anthonisen Baasland.

– Kroppen produserer mer av søvnhormonet melatonin når det er mørkt. Om vinteren har vi derfor mer av det i ­kroppen som gjør oss trøttere. Det blir direkte påvirket når vi er i lys. Derfor anbefales det å være ute i dagslys for å få bedre søvn. Får man dagslys om dagen, blir man mindre trøtt, forklarer hun. 

Også signalstoffet serotonin som er koblet til humør og stemningsleie, påvirkes av vårens lys. Mer lys gjør at hjernen produserer mer av dette. I tillegg ­produserer kroppen D-vitaminer som også er assosiert med at vi blir mindre deprimert. Indirekte er vi mer i aktivitet når det blir lysere ute, bart og varmere temperaturer. 

– Undersøkelser viser at både barn og voksne er mer i aktivitet om våren og sommeren, enn om høsten og vinteren. Vi går mer tur, er mer utendørs, sykler til jobben. Og det vet vi at har god effekt på den psykiske helsen vår, sier psykologen. 

Hun tror vi også blir mer sosiale når vi er mer aktive. 

(…)

Men ikke alle opplever at livet blir bedre om våren. Antall selvmord er, ifølge statistikkene, høyest på denne tiden av året.

Les videre HER eller bli abonnent!