;

Påsketurné: Synger om en tro som tåler alt

Hildegunn Garness Reigstad og Ingelin Reigstad Norheim har sunget ­sammen siden de var små. Foto: Hans Jørgen Hjemdal

Et nedstengt Norge i mars 2020 satte en stopper for tvillingsøstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad og turnéen Gåten om korset. To år senere er søstrene tilbake og har kun noen få konserter igjen av turneen som måtte vente litt lenger enn alle var forberedt på. Her er artikkelen som gikk i trykken 12. mars 2020.

Tekst Brita Skogly Kraglund – Publisert i Agenda 3:16 nr 2/2020

Gåten om korset er et samarbeidsprosjekt mellom duoen Garness, forfatter Jostein Ørum og Stefanusalliansen. Prosjektet ble til da Ørum kontaktet ­Stefanusalliansen og presenterte sine ideer. 

– Da vi fikk Josteins tekster, fikk vi ­umiddelbart inspirasjon til å skrive melodier. Det gikk lett. Melodiene bare dalte ned i fanget på oss. Det var et utrolig inspirerende prosjekt, er tvillingene fra Frekhaug enige om.

– Hva er spesielt med Ørums tekster?

– Han har nye vinklinger på påskeevangeliet. Han lever seg inn i personene som møtte Jesus, og han er modig, rå og direkte. Så har han en mer maskulin tekstskriving enn oss; ikke så utbroderende som vi ofte er. Når du skal skrive til en hel konsert, kan hver sang ha sitt preg, samtidig som vi må tenke helhet og prøve å få fram stemningen i hver sang. 

Modig og progressivt

– Hva tenker dere om samarbeidet med ­Stefanusalliansen?

– Gåten om korset var deres initiativ. Vi synes det de jobber for og står for er viktig, og vi er glade for å få være med og sette fokus på ­mennesker som forfølges for sin tro. De har satset tid, penger og krefter på å få gjennomføre dette. Vi synes det er modig og ­progressivt. ­Stefanusalliansen ser at det å formidle et budskap og en sak gjennom musikk kan være en god måte, for musikk kan bevege hjertene og engasjere på et følelsesmessig plan. Vi må legge til at vi har fått full kunstnerisk frihet og ­integritet. Vi er svært takknemlige for at vi fikk bli med på dette store og meningsfulle prosjektet. 

Jostein Ørum har skrevet tekstene til Gåten om korset. Foto: Hans Jørgen Hjemdal

Tro som tåler alt

Tekstforfatter Ørum forteller at de har ønsket å ha tre perspektiver i sangene.

– For det første er de fortellinger om personer som møtte Jesus i hans siste uke. For det andre har de i seg et ekko fra den lidende kirke og de som betaler en pris for å tro på Gud. For det tredje rommer de vår tro og vårt liv i dag, sier han.

– Hva håper du folk skal sitte igjen med?

– At Jesus Kristus er en Gud for både lang­fredag og påskedag og alt imellom, og at akkurat det er en tro som tåler alt. Og at kirken i verden er større enn vi trodde: Det finnes mange som har en høy omkostning ved å kalle seg ­kristen, mener prest og forfatter Jostein Ørum.

(…)

Større enn en selv

Gåten om korset formidler påskens budskap. Hele forestillingen peker på Jesus. En får det mer og mer under huden – inn i hjertet. Det er en veldig fred som artist å få formidle noe som er større enn en selv. 

– Dere har holdt mange julekonserter. Er det forskjell på en julekonsert og en påskekonsert?

– Julesanger er allemannseie. Folk har et sentimentalt forhold til dem. De kan fremstille jula så idyllisk. Barn i en stall. Hyrder. Engler, mener Hildegunn. 

Ingelin tror det er lettere for den jevne nordmann å nærme seg julebudskapet. 

– Påsken og oppstandelsen er kanskje mer krevende å forholde seg til fordi det setter en mer på valg, undrer Ingelin. 

– Dessuten er påskekonserten vår et helt annet konsept, siden alle sangene er nyskrevne og ukjente for publikum. Julekonsertene består av nye og velkjente sanger. Der har vi et publikum som har gått på konsertene i mange år. Påskekonsertene er nok lettest å selge inn til kristenfolket.

Påsken og oppstandelsen er kanskje mer krevende å forholde seg til fordi det setter en mer på valg

Ingelin

Grunnlag for tro

– Hva betyr påsken for deg, Hildegunn?

– Påsken er grunnlaget for troen og den ­relasjonen jeg har til den viktigste personen i livet, Jesus. Gåten om korset er en fin tittel fordi den rommer et mysterium. Det har så mange lag; Jesus som gir livet sitt for meg. Og at han viser sin storhet ved å overgi seg. 

Ingelin svarer på samme spørsmål:

– Den rommer hele livet. Lidelsen som vi alle er gjennom. Det mørke, tunge, døden. Gud er større enn det og seirer. Påsken handler om det, og den store gleden ved å ta imot det Jesus gjør. Oppsummert betyr det hvile for meg. Det er fullbrakt. Gud har gjort alt.