;

Tsjekkiske kristne ber norske menigheter om hjelp

Kristy Williams (tv) fra Josiah Venture på transittsenteret i Malenovice, Tsjekkia sammen med Johanne Dirdal Gustad og tsjekkiske Kateřina Kocyan i rommet der barnemat og utstyr er samlet.

Det er fullt. Kan dere åpne kirkene og hjemmene ­deres og ta imot flyktninger fra Ukraina? Utfordringen fra Normisjons samarbeids­partnere i Tsjekkia ble gitt til Normisjons fellesskap og menigheter her i Norge.

Tekst og foto Birgit Nersten Lopacki

Kristian Lande er koordinator for europa­misjon i
Normisjon. Han er også kontakten i samarbeidet
om ukrainske flyktninger ­mellom fellesskap
i Normisjon og de ­tsjekkiske samarbeidspartnerne.

Få visste hva som ventet da Tsjekkia ble Normisjons nye vennskapsland i år. Der samarbeider ­Normisjon både med den lutherske kirken og misjons­organisasjonen Josiah ­Venture. Både den lutherske kirken og ­misjonsorganisa­sjonen hadde allerede før krigen et ­engasjement i Ukraina ­gjennom misjonsarbeid og vennskapsmenigheter. Da krigen brøt ut, tok de grep på hver sin kant. 

Tsjekkia er ikke et av Ukrainas naboland. Likevel søker en del ukrainere seg dit. Landene har en del historiske forbindelser og relasjoner. Også språkene har en viss likhet. 

– Tsjekkia er et naturlig sted å dra til etter Slovakia og Polen, sier Kristian Lande. Han er koordinator for arbeidet i Europa. ­Sammen med ressursteamet for europamisjon i ­Normisjon, var han i Tsjekkia i mars for å samtale om veien videre med Normisjons samarbeidspartnere. Lande forteller at uka før de kom til Tsjekkia hadde det kommet 300 000 ukrainske flyktninger til landet. Et tall som stadig økte. 

Risikerer livet

Den lutherske kirken i Tsjekkia fikk raskt en telefon fra den lutherske kirken i Ukraina med spørsmål om de kunne ta imot folk derfra. Det sa tsjekkerne ja til, og har siden huset flyktningene i kirkebygg og på leirsteder. Europakoordinator Lande forteller at de traff en del av ukrainerne som kirken i Tsjekkia tok imot.  

Misjonsorganisasjonen Josiah Venture har arbeid over hele sentral- og øst Europa. Men det er i Ukraina og Tsjekkia at arbeidet er størst. Da krigen startet, satte de i gang en ­redningsaksjon der de fikk tak i en god del busser. Tsjekkiske bussjåfører kjører mat og medisin og det som trengs inn til Lviv i Ukraina. Derfra er det kristne ukrainske menn som kjører nødhjelpen inn i krigsområdene Kyiv og ­Kharkov for å få det frem. 

– De risikerer livene sine for å få dette frem. Bussene fylles med kvinner og barn som skal evakueres, forteller Lande. 

>> LES VIDERE I E-MAGASINET!


Mamma, når skal vi dra hjem til vårt hjem hvor ­traktorene mine er? Tre år gamle Oles har vært på flukt siden krigen i Ukraina brøt ut. Familien har foreløpig landet i Svelvik utenfor Drammen.
Da Normisjons ledelse ­utfordret sine fellesskap til å ta imot ukrainske flyktninger, hadde Norkirken Vennesla allerede bestemt seg for å ta utfordringen.
Det tok ikke lang tid før hatet ble synlig da ­Russland angrep Ukraina. Elman Baghirov fra Ukraina og ­Aserbajdsjan bor i Norge.