;

Fra plen til matlager

Hvordan møter vi denne fantastiske jorda? Hvordan gjør vi den god med dette vi har tilgjengelig? Ut fra det åpner det seg en hel verden som er veldig spennende og meningsfylt, sier Anders.

På Leira i Valdres driver Barbro og Anders Nordrum en beredskaps­hage – en kjøkkenhage for krisetider. Inspirasjonen har de hentet fra russiske og øst-europeiske kjøkkenhager – såkalte datsjaer.

Tekst og foto Birgit Nersten Lopacki – publisert i Agenda 3:16 nr 4/2022

I et gult hus med utsikt over Strandefjorden på Leira i Valdres bor Barbro og Anders Nordrum. Fra gårdsplassen ser man rett på et ti meter langt veksthus. Rett ved er beredskapshagen. 

Tomme plastflasker uten lokk er som små drivhus over
en liten kålplante.

Det er midten av mai og det begynner å spire på det 200 kvadratmeter store feltet rett ved huset. Den nærmeste raden er preget av tomme plastflasker uten kork. De er som små drivhus over en liten kålplante og beskytter mot de verste værendringene uten å ta bort muligheten for luft, sol og vann. De andre radene er dekket med gammelt gress fra i fjor. I veksthuset rett ved har potetsorten Sarpo Tomina allerede vokst ganske godt. Rundt St Hans plantes de ut på nydyrket mark med viltgjerde rundt, på stølen på fjellet. Der er de beskyttet mot virus og andre sykdommer som ofte rammer poteter. Verken Sarpo Tomina eller Sarpo Mira som de har drevet frem før, er særlig kjent i Norge ennå, men de er begge svært motstandsdyktig mot tørråte. Nå dyrkes de opp som sertifiserte startkulturer i regi av frøfirmaet NORGRO for å bli spredd rundt om til andre kjøkkenhager i Norge. 

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>