;

Humor? Seriøst?

– Jeg tror nesten alle ønsker å være morsomme sammen med andre mennesker. Det skal veldig lite til å finne fram til det som er morsomt, og få en reaksjon. Det binder folk sammen, sier Knut Nærum.

Ja, humor er seriøse saker, og betyr trolig mye mer i livet vårt enn vi tenker over. Vi har snakket med fem personer som befatter seg med humor på ulikt vis. Det er ikke sikkert du kommer til å le. Det kommer helt an på. – Det kan jo hende at latter og humor ikke har noen direkte sammenheng, sier Knut Nærum.

Tekst og foto Per Arne Gjerdi – publisert i Agenda 3:16 nr 4/2022

Jeg har tenkt mye på hvordan noe er morsomt, men kanskje ikke så mye hvorfor, sier forfatter, komiker og tegne­serieskaper Knut Nærum. 

– Humor er jo noe man bedriver på instinkt, hvis man bare er litt interessert i å ha det morsomt sammen med andre mennesker.

Nærum er ikke minst kjent fra NRKs satireprogram Nytt på nytt, der han gjennom mange år fikk oss til å smile og le, uten selv å gjøre det i nevneverdig grad. Ved vindusbordet på en kafé nær Birkelunden i Oslo bekreftes det tørrvittige inntrykket.

– Det kan jo hende at latter og humor ikke har noen direkte sammenheng, fortsetter han.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>


Humor kan minne om erfaringer av nåde, mener teologiprofessor Ola Sigurdson. I sitt bokprosjekt om humorens idéhistorie og filosofi, tar han blant annet for seg det han kaller Bibelens humorvisjon.
Halvor Nordhaug vil gjerne at folk ler et par ganger når han holder en preken. – Men du skal ha en viss trygghet for å bruke humor og kunne improvisere, sier biskopen i Bjørgvin.
Selv om han i dag er en av landets mest anerkjente ­satiretegnere, ser ikke Marvin Halleraker på seg selv som noen humorist. Komedie og tragedie ligger ofte tett oppi hverandre, poengterer han.
Nærmere 120 000 følger henne på Instagram. Der ­vekker Olaug ­Bollestad smil og latter med sine glimt fra liv og hverdag. Men ­humor? Nei, det var ikke baktanken, bedyrer KrF-lederen.