;

Brenner for de gode sakene

Ronny pleier å brenne om lag fem kilo kaffe om gangen. Selve brenningen tar 9-12 minutter, men maskinen skal varmes opp og kjøles ned etterpå.

Ronny Myksvoll driver et lite kaffebrenneri fra ­garasjen i Bjerkreim. Målet er at det skal få ­betydning langt utover landegrensene.

Tekst og foto Kristin Horne

– Det er ikke alle som liker lukten av grønne bønner, men den her er helt fantastisk. Jeg synes den lukter solbær, sier Ronny Myksvoll (38), mens han fyller en neve med bønner fra en striesekk som står på gulvet. 

Her brygger Ronny kaffe i en Hario V60. ­
Kaffen er fra Costa Rica og er natural, ­bærtørket.

Rundt 50 minutters kjøretur fra Stavanger ligger Bjerkreim kommune, hvor Ronny og kona Benedikte bor med sine fire barn mellom ett og ti år. Garasjen brukes ikke til det folk flest bruker garasjer til. Jo, det står noen sykler og litt hage­utstyr på utsiden, men på innsiden ruver en stor kaffebrenner fra Tyrkia. Garasjen er liten, men stemningsfullt innredet med lys, ­kaffeutstyr og bilder på veggene. På gulvet står sekker med grønne bønner klare til å brennes. Røyken fra brenneren slippes ut via et rør, og når han ­brenner kaffe kan man kjenne den karakteristiske lukten i gaten.

– Naboene merker det, men jeg har forstått på dem at det går helt greit. Det er ikke den verste lukten. Det finnes verre lukter her i ­Bjerkreim, ler han.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>