;

Plommepai med krem

Tekst Marit Røttingsnes Westlie – Foto Øystein Westlie – publisert i Agenda 3:16 nr. 8/2016

Antall personer: 8–10
Fra start til ferdig pai: 2 timer og 40 minutter
Aktiv tid: 45 minutter

Det er ikke mye som får opp nostalgifølelsen mer enn en nystekt pai full av høstens godsaker. Ekstra stas er det når paien til og med har et skikkelig sprøtt og pyntet pailokk. 

Høstens epler, pærer og plommer passer alle like godt som fyll til denne paien. Og skulle du få lyst til å prøve den på forsommeren også, er rabarbra et perfekt fyll. Sukkerinnholdet må du regulere litt ut fra hva du bruker. Her bruker jeg plommer som ikke er veldig søte i seg selv, så sukkermengden er tilpasset det. Du får også oppskrift på et enkelt og kjempegodt plommesyltetøy.

Slik gjør du:

Start med bunnen. Del smøret i terninger og ha det i en matprosessor sammen med hvetemel og salt. Kjør knivene til alt smøret har smuldret opp. Bruk pulsknappen og tilsett iskaldt vann. Akkurat nok til at du greier å klemme massen sammen til en deig. 

Del deigen i to og klem hver del ut til en flat sirkel. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter. 

Finn frem to bakepapirark. Kjevle ut begge paideigbitene mellom to mel-dryssede bakepapirark. Vend deigen og arkene innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast. Smør en paiform med smør og legg den ene paideigen i formen. Klem den godt på plass. Klipp kantene slik at de går litt over selve formen og brett dem så inn i formen. 

Del plommene i båter og ha dem i en bolle sammen med sukker, vaniljesukker og maisenna, og bland det godt før du har det over i paiskallet. 

Stans ut noen små hull av den andre paideigen før du legger den oppå plommene. Finklipp rundt kanten før du bretter deigen inn og klemmer sammen med paibunnen. Pisk sammen egget og pensle pailokket. Fest eventuelt på de utstansede figurene og pensle dem også. 

Sett paien i kjøleskapet eller fryseren i 30 minutter. Sett stekeovnen på 190 grader. Stek paien på nederste rille, på et bakepapirkledd stekebrett (det bruker å boble over under stekingen) i omtrent 1 time og 20 minutter. La paien avkjøles før servering. Den kan gjerne serveres med pisket krem eller vaniljeis. 

Til syltetøyet deler du plommene i mindre biter. Legg dem i en kasserolle sammen med sukker og vaniljesukker. Kok opp og la det småkoke til plommene er møre. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvilke plommer du bruker. Jeg pleier å fryse sylte-tøyet mitt. Ønsker du å la det stå kjølig på glass, må du sterilisere glassene og strikkene først.

Ingredienser

Paideig
• 250 g kjøleskapskaldt smør
• 350 g hvetemel
• ½ ts salt
• ca. 1 dl iskaldt vann

Fyll
• 1 kg plommer uten stein
• 300 g sukker
• 1 ts vaniljesukker
• 3 ss maisenna
• 1 egg til pensling

Plommesyltetøy
• 1 kg plommer uten stein
• 500 g sukker – litt mindre
dersom plommene er
veldig søte
• ½ ts vaniljesukker