;

Jesus var hennes grunnfjell

I sin julepreken for to år siden sa dronning Elizabeth at «Kristi lære har fungert som mitt indre lys.» Uttrykket «mitt indre lys» peker på en nærhet til Kristus og en opplevelse av at han bor i henne, mener forfatter Mark Greene. Foto: Foto: Stefan Wermuth, NTB

For dronning Elizabeth var kirke og kristen tro mye mer enn tradisjon. Hun snakket personlig om sitt forhold til Jesus, og omtalte ham som grunnfjellet sitt. Det forteller Mark Greene som har skrevet skrevet bøker om den britiske dronningen og hennes tro. 

Tekst Per Arne Gjerdi – publisert i Agenda 3:16 nr. 6/2022

I utgangspunktet var ikke Mark Greene en ivrig beundrer av dronning Elizabeth. Visst likte han henne, men hadde ikke lest noen av de utallige bøkene som er skrevet om den britiske monarken. Interessen for dronningens tro fikk han mens han var leder for London Institute for Contemporary Christianity (LICC) og hadde skrevet boken Fruitfullness on the frontline. Den handler om at kristen tro ikke er avgrenset til menighetsliv og bestemte aktiviteter, men angår hele livet, hverdagen og arbeidet vårt: At vi formidler nåde og kjærlighet. At vi er med og skaper en god kultur. At vi er talerør for sannhet og rettferdighet. Og budbringere for evangeliet. 

Mark Greene var direktør for London Institute
for Contemporary Christianity i mer enn 20 år.
Fortsatt på fulltid i LICC er han nå Mission
Champion, med fokus på skriving, talevirksomhet
og utvikling av nye ressurser. Foto: LICC

Greene begynte å fundere, nærmest som en bønn til Gud: Ville det ikke vært flott hvis noen i offentligheten faktisk levde dette ut? 

– Svaret kom umiddelbart: Dronning Elizabeth. Og det kom med tyngde. Og fordi det kom med tyngde, følte jeg det var et budskap jeg måtte formidle videre, forteller Greene. 

Han hadde ikke tid til å skrive noen bok da. Men i forbindelse med dronningens 90-årsdag i 2016 skrev han sammen med Catherine Butcher The Servant Queen and
the King she serves
, en bok som nå er solgt i 1 million eksemplarer. 

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>
ALLEREDE ABONNENT? FÅ DIGITAL TILGANG HER