;

Friskolegeneralen

Den nye generalsekretæren i Kristne Friskolers Forbund liker seg godt i motbakker. – Jeg har jo jobbet i KrF, sier Jorunn Hallaråker Heggelund med smilet på lur.

Tekst Brita Skogly Kraglund Foto Kristianne Marøy – publisert i Agenda 3:16 nr. 7/2022

Hun stiller til intervju en torsdag formiddag på kontoret som har vært hennes arbeidsplass siden april. Det er lyst og nyoppusset. En stor, grønn plante skygger for litt av utsikten til bygårdene rundt. Kontoret ligger bare noen steinkast unna hennes tidligere arbeidsplass, Barne- og familiedepartementet, der hun var statssekretær.

Hallaråker Heggelund har selv eleverfaring fra en kristen friskole; Danielsen i Bergen. Der begynte hun på ungdomsskolen, og der ble hun til videregående var unnagjort. Fordi hun kjente til betydningen av skoleslaget, forlot hun politikken etter ti år da hun ble oppfordret til å søke jobben som generalsekretær.

Da årets statsbudsjett ble lagt fram i oktober, ble det store kutt for skolene hun representerer. 

– Hvordan reagerte du?

– Det er veldig skuffende at regjeringen velger å kutte til gode, ideelle friskoler som utgjør et viktig alternativ for de elevene som ønsker det. Konsekvensene av kuttet kan i ytterste konsekvens medføre at skolene må legges ned. Det er alvorlig. 

Attpåklatt
41-åringen er født i Oslo, selv om det var Sotra og Bergen og miljøene der som skulle være med og forme ungjenta. 

– Men jeg hadde mine aller første barneår i Storsalen i Oslo. Der kikket en dame ned i vogna og sa til moren min: «Ho der kommer til å bli den første kvinnelige biskopen i Norge.» Rosemarie Köhn slo meg, sier hun og ler godt. 

– Ønsket du å bli prest?

– Nei. Det var aldri noe jeg vurderte. Det eneste jeg visste var at jeg ønsket å jobbe med barn og unge, og det er vel den røde tråden i min yrkeskarriere, sier attpåklatten med fire eldre søsken.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!