;

Gir bare barna gaver til jul

Hun vokste opp i en stor, buddhistisk familie som ikke feiret jul. Han ble skjemt bort med julegaver som liten. Nå har de funnet sin egen lille vri på julen, med mindre fokus på gavene. 

Tekst og foto Kristin Horne – publisert i Agenda 3:16 nr. 8/2022

Jeg husker at julen i Kambodsja handlet om mat. De har ikke overflod, men de gav mat til dem som ikke hadde. Alle bidro med noe, sier Jan-Kenneth Polle (44), om første gangen han opplevde jul i Kambodsja. Det var kun uker før han traff Keang Hiem (39), som nå er kona hans. 

De møttes i byen Seam Reap i 2012. Jan-Kenneth reiste ned som student ved Universitetet i Stavanger, men med en enveisbillett. En tremenning av ham bodde i Kambodsja, og han hadde ikke tenkt seg hjem til Norge på en stund. 

Etter å ha møtt Keang gjennom noen felles bekjente, gikk det rimelig fort i svingene. De pratet mye i ukene som gikk, og hun viste ham rundt på de skjulte turistplassene. I desember 2013 giftet de seg i Norge. Akkurat i tide til at Keang fikk oppleve sin første jul noensinne.

Jeg husker at den første gaven jeg kjøpte til Jan-Kenneth var en billig sjokolade.

Keang Hiem

– Vi giftet oss 21. desember, flyttet inn i nytt hus dagen etter, og lille julaften fløy vi opp til Nord-Norge for å feire jul sammen med mor til Jan-Kenneth for første gang. Jeg husker egentlig ikke så mye av det, bare at det var mye nytt, og at det ble litt for mye for meg, humrer Keang.

– Den julen var ganske stress ja, skyter Jan Kenneth inn. 

Ikke vant med å gi gaver

Keang har vokst opp i en stor familie med mor, far og åtte søsken. Faren til Keang var buddhistisk munk, og familien hennes feiret aldri jul. 

– Alle i Kambodsja vet at det er jul, men jeg tror ikke de vet hvorfor vi feirer jul, annet enn at det er en europeisk tradisjon. Det pleier å være mange fine lys i gatene og folk går ut på kvelden for å ta bilder av lysene, sier Keang. 

Familien på fire er ikke uvant med å gjøre
ting på en litt annerledes måte. Det er nok en
side­effekt av at ulike kulturer skal forenes.

Kambodsjanerne er glad i å feire. Khmer nyttår feires i april over tre dager. Da pleier Keang å kjøpe seg noen nye klær for å feire overgangen til et nytt år, men det med å gi gaver til hverandre er ikke så viktig. Heller ikke på bursdager er det vanlig å gi gaver. 

– Da jeg var liten var ikke bursdag en stor feiring for oss. De større barna gir gaver til foreldrene hvis det er en spesiell anledning, som for eksempel første dagen etter Khmer nyttår. Men foreldrene gir ikke gaver til barna, sier Keang. 

Jul med storfamilien

Jan-Kenneth på sin side vokste opp i Sørreisa i Troms med lillebror og mor. De pleide å feire jul med «storfamilien» hjemme hos Jan-Kenneth, siden de hadde størst stue. Da middagen var spist, gikk familiene hver til seg for å pakke opp gaver.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!