;

Overlevde flere timer i fossen

Stående på en hæl midt inne i den 80 meter høye fossen begynner Sofie Hovda å be for sin egen begravelse.  

Tekst og foto: Kristin Wennemo Malmin

Tredje november i 2018, Hawaii: 13 ungdommer fra ulike land i verden er på vei til et badested på Big Island for å feire bursdagen til en av jentene i gjengen. En av dem er Sofie Hovda fra Norge. Stavangerjenta er 22 år og i tjeneste for Ungdom i Oppdrag (UiO) på Kona, Hawaii. Målet denne fridagen er å bade i et vann ved en foss.

– Det er som en stor gryte med et lite vann, og fjellvegger rundt hele vannet, 80 meter oppover, forteller Sofie, som nå er 26 år og student ved Hauge School of Management ved NLA høyskolen i Oslo.

På få sekunder utvider fossen seg fra å være ganske tynn, til å fullstendig dekke oss med vann.

Sofie Hovda

Rett ved det 80 meter høye fossefallet står de unge i kø for å benytte seg av en slenghuske. Plutselig hører de et enormt brøl. Når de ser opp, kommer det masse vann.

– På få sekunder utvider fossen seg fra å være ganske tynn, til å fullstendig dekke oss med vann, forteller Sofie.

Hun begynner å klatre for å forsøke å komme seg ut, men fossen tar henne igjen.

– Trykket ble bare sterkere og sterkere. Det opplevdes som en stor konteiner med vann som pisket meg på ryggen. Jeg trodde at det kom til å gå like fort over som det kom, men minuttene gikk og det fortsatte å øke. 

Sofie begynner å åle seg oppover. Hele gryta med vann blir fylt, og det begynner å stige. Etter hvert finner hun en liten hylle i fjellveggen. Der står det allerede to personer.

– Det var bare 10 cm plass igjen på hylla til venstre for dem. Jeg får plass til høyre hæl og blir stående på den, og finner en liten hylle jeg kan holde den ene handa.

Vannet ovenfra fortsetter å øke, og vannet nedenfra fortsetter å nærme seg. Sofie må holde hodet under høyre armhule for å finne luft å puste i.

– Jeg innså ganske fort at dette kommer jeg ikke til å overleve.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!