;

– Noen må være der for de som trenger det

I 1882 emigrerte 34 familier fra Sunnmøre til Sør-Afrika. Der grunnla de Norwegian Settlers Church – en menighet som i løpet av de siste 27 årene har vokst fra 60 til 1500 medlemmer. Pastor Trevor Downham er ikke i tvil om årsaken: De tar kirken ut til folket og møter nøden i nabolaget. 

Tekst og foto Kristin Wennemo Malmin

På en høyde i en by halvannen times kjøretur sør for Durban i Sør-Afrika, ligger Norwegian Settlers Church. 140 år siden utvandrere fra Norge bygde et kapell på tomta til sin lille lutherske menighet, er det nå et nytt kirkebygg der med plass til 2000 mennesker. 

Står du inne i kirken og kikker ut av vinduene mot øst, kan du se fine hus og strender der mennesker ferierer. Ser du vestover, vil du se en fattig bydel der tusenvis av mennesker bor i enkle, provisoriske hus. Pastor Trevor Downham forteller at den fargerike og multikulturelle menigheten han er åndelig leder for, ønsker å bygge bro mellom de ulike verdener på hver side av kirken. 

– Vi ønsker å bygge bro og lære av hverandre. På tvers av hudfarge, på tvers av kulturer, på tvers av alle disse ulike linjene, forteller Downham som er på Norgesbesøk i anledning Normisjons medarbeiderkonferanse i Stavanger i begynnelsen av januar. Pastoren fra Sør-Afrika er invitert som hovedtaler. Det er ikke første gang han er i landet – Bibelskolen i Grimstad har hatt et samarbeid med ham og menigheten de siste seks årene. Generalsekretær i Normisjon, Kjetil Vestel Haga, besøkte selv Norwegian Settlers Church den gangen han var rektor på Bibelskolen. Han ble dypt berørt av det han så: 

– Jeg har aldri sett et menighetsarbeid som inkluderer evangeliets forkynnelse og det diakonale arbeidet på en så god måte, sier han.

Vi ønsker å bygge bro og lære av hverandre. På tvers av hudfarge, på tvers av kulturer, på tvers av alle disse ulike linjene

Trevor Downham

Soldat, sikkerhetsvakt og bonde

Trevor Downham vokste opp i Zimbabwe, og ble en troende som 12-åring. Det var da et team fra USA kom på evangeliseringsbesøk:

– Jeg responderte på kallet til frelse, og hele familien ble involvert i ungdomsarbeid i kirken. Jeg hadde en fin kristen bakgrunn, men så kom selvstendighetskrigen og jeg ble med i militæret fra jeg var 18 år. 

Trevor var i den rhodesiske hær i fem år, inntil Mugabe tok over makten i Zimbabwe. Da måtte han slutte i militæret og fikk muligheten til å få en ønsket jordbruksutdanning. Men Trevor og familien innså at de ikke ville få en god fremtid i Zimbabwe. De flyttet til Sør-Afrika med nesten ingenting i bagasjen. Trevor fant seg jobb på en gård, før de etter hvert flyttet til Johannesburg, der han ble sikkerhetsvakt for amerikanske overklassefolk.

Tre år med tørke

– Etter fem år hadde vi spart nok penger til å kjøpe en liten bananfarm, men vi ble rammet av tre år med tørke og mistet gården. Vi satt igjen med ingenting.

I løpet av tiden på banangården hadde den barneglade familiefaren blitt involvert i en ­baptistkirke der han hadde ansvar for søndags­skolen, noe han elsket. 

– Gud velsignet det, hundrevis av barn ­begynte å komme til søndagsskolen, og jeg besøkte også skoler med gitaren min, fortalte og sang.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!