;

Tuva ble klar til strid

Tuva Belt Fagermoen ønsket seg ikke inn i Forsvaret. Men året der har forandret 21-åringen. – Jeg ble kjempelei meg da jeg ble innkalt. Jeg skulle gå på folkehøyskole, og tenkte at jeg ikke passet inn i Forsvaret.

Tekst Brita Skogly Kraglund Foto NRK og Brita Skogly Kraglund

Den første natta var det mange uvante lyder. Senga var hard.

Hun var sliten.

– Men da jeg våknet, så jeg rett inn i et kamera.

Blodig alvor

Hun kan le av det nå, et drøyt halvår etter at hun dimmet. Men det var blodig alvor fra hun dro til Setermoen i Troms sommeren 2021.

Alle som skulle dit, fikk spørsmål om de ville delta i NRK-serien Klar til strid.

Tuva var en av dem som ble plukket ut. Det samme var de fem andre hun skulle dele rom med.

– Hvorfor sa du ja?
Smilet sitter løst når hun forteller:
– Jeg har hatt en barndomsdrøm om å komme på TV. Men jeg var nok ikke forberedt på å vise så mange nederlag foran kamera. Det var litt mer stusselig enn forventet.

Jeg har hatt en barndomsdrøm om å komme på TV. Men jeg var nok ikke forberedt på å vise så mange nederlag foran kamera.

Tuva Belt Fagermoen

Tårer

Det fysiske hardkjøret startet umiddelbart.

– Ikke nok med trening. Vi måtte også løpe mellom alt vi skulle gjøre. Befalet løp, og vi måtte følge på for å spare tid. Jeg var konstant sliten, og hadde dårlig med overskudd til å gjøre den fysiske treninga vi skulle gjøre. Og jeg ble overrasket over hvordan befalet hakket på oss, særlig at de hakket på enkeltpersoner i alles påhør. Det ble noen tårer.

Kristen og sosial

– Jeg vil at folk skal vite at jeg er kristen uten
at jeg gjør noe nummer ut av det, sier Tuva Belt
Fagermoen, som nå er lærerstudent i Oslo.

I serien viser soldatene fram «grinelista» på rommet. Tuva og romvenninna lagde den.

– Vi ville finne ut hvor mange ganger folk hadde grått. Jeg visste at én på rommet hadde det veldig vanskelig. Vi kunne være der for ham hvis det ble mange nye streker, forklarer hun.

Personen hun forteller om ga henne ellers denne karakteristikken: «Hun er utadvendt og har et smil som lyser opp hele rommet.»

Og hun ble nok en mor godhjerta i flokken.

I en av de første episodene kommer det også fram at Tuva er kristen.

– Hvordan viste du det?
– For meg har det alltid vært viktig å vise at jeg er sosial og omgjengelig, og at jeg kan være med på det som er gøy. Men jeg vil at folk skal vite at jeg er kristen uten at jeg gjør noe nummer ut av det.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!