;

– Vi har lært å vise omsorg og sett at det smitter

Dilani Johnsen Collin, sokneprest Ruth Astrid Stellmacher og leder for støttegruppen Kjellrun Skoglund har fått et spesielt vennskap etter åtte år med tett samarbeid.

– Familien i kirkeasyl har vært en stor ressurs for menigheten, ja en gave fra oven, sier Kjellrun Skoglund i Finnsnes menighet. Hun har ledet støttegruppen rundt familien Collin fra Sri Lanka som rett før jul fikk opphold i Norge etter åtte år i kirkeasyl.

Tekst og foto Anne Lise H. Valdez

Ekteparet Merry Anjala (65) og Antonipillai Johnsen Collin (71) med datteren Dilani Johnsen Collin (34) har fått oppholdstillatelse i Norge etter åtte år i kirkeasyl i Finnsnes kirke på Senja i Troms. Hva gjør det med en menighet å ha en familie boende i kirken i så mange år?

– Familien Collin er alle sterke ressurser for oss i menigheten på Finnsnes. Samtidig har denne tiden vært tung for menigheten. Ikke det at de har bodd her og at vi har måttet gå på butikken for dem og ordne ting, men byrden med at de ikke har kommet ut, har vært tung. Menigheten har kjent på det å lide sammen med dem som lider. Det har ikke bare vært et hundremeters løp, men en maraton, sier sokneprest i Lenvik, Ruth Astrid Stellmacher.

Menigheten har kjent på det å lide sammen med dem som lider.

Ruth Astrid Stellmacher, sokneprest i Lenvik

Overrasket av SV-politiker

Vi sitter i kirkestua i Finnsnes kirke. Det er mørketid, men lyset har for lengst inntatt dette trekløveret; Dilani Johnsen Collin, Kjellrun Skoglund som leder støttegruppen og sokneprest Ruth Astrid Stellmacher. 

En dag i slutten av november sitter Dilani og foreldrene sammen i kafeen i kirken. Det er da Dilani får en telefon fra stortingspolitiker og nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, som kan fortelle at hun og foreldrene får asyl i Norge. Det skjer som følger av regjeringspartienes budsjettforhandlinger.

Dilani blir stum. Mannen i den andre enden spør på nytt om hun fortsatt er på tråden. Hun var i sjokk over nyheten. Etter åtte år var hun usikker på om hun kunne tro på stemmen i den andre enden.

Fylkesnes, som er stortingspolitiker fra Troms, ­besøkte familien Collin i kirkeasyl under forrige valgkamp. På telefonen til Dilani sier han at nyheten vil ­bli offentliggjort på en pressekonferanse kun få timer ­senere samme dag, 29. november.

En gledens dag

– Jeg hadde så mange følelser i det øyeblikket. Mener han det virkelig? Forstår jeg rett, gjenforteller Dilani. 

– Vi har vært igjennom så mange nedturer. 

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!