;

Korsang er medisin

– For meg er Stavanger Gospel Company så uendelig mye mer enn et kor. Det er en stor søskenflokk med samme far og en støtte når livet røyner på, sier Cathrine Immerstein Lid (45).

Tekst Hjørdis Irene Halleland Mikalsen Foto Jonas Friestad – publisert i Agenda 3:16 nr. 2/2023

Ok, folkens, vi tar det fra begynnelsen.

Dirigent Aril Schøld hever armene igjen. Koret stemmer i etter hans bevegelser. «Oh, What a mighty God we serve». Stemmene stiger og synker og fyller den store møtesalen i Frelsesarmeen sine lokaler i Stavanger sentrum. 

– Der ja. Det var mye bedre, sier Aril og kaster av seg den tykke Marius-genseren.

– Phu, dette blir man varm av, smiler han.

Korsang er medisin

At det å synge i kor er bra for vår psykiske helse er opplest og vedtatt. Kordirigent, sangpedagog og forfatter av boken Kor og helse, Margrethe Ek, kan fortelle om påviste, gode helseeffekter som redusert stress, økt frigjøring av «gledeshormoner», lavere blodtrykk og økt immunforsvar. En forskningsrapport fra 2013 viser at en times korøvelse kan redusere angst og negative følelser. Å synge i kor er medisin, med andre ord. Og den er helt uten bivirkninger.

Merete og Cathrine i god drøs under korets kveldsmat. For Cathrine Immerstein Lid (t.h.) har koret vært en viktig støtte i en krevende tid.

Cathrine (45) er tobarnsmamma og barneverns­pedagog. Hun har sunget i Stavanger Gospel Company i 23 år. Cathrine er alvorlig syk. For tre år siden fikk hun påvist føflekkreft med spredning. Nå går hun på livsforlengende medikamenter.  

– Det er Gud og medisinene som holder meg i live. Men det er koret, familien min, og gleden over livet selv som holder meg oppe i hverdagen. Det å gå i koret gir meg mye av den styrken og det påfyllet som jeg trenger for å leve med sykdommen. Når onsdag ettermiddag kommer, og det er tid for øvelse hender det jeg tenker at jeg ikke orker å gå. Så går jeg likevel, og når jeg kommer hjem har jeg fylt på kontoen både åndelig, musikalsk og sosialt.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!