;

– For oss var det ikke noe liv å mure seg inne

En tragedie forårsaket av en sykehusfeil har gitt mat og skolegang til hundrevis av barn i Bulgaria og Romania. – Det føles meningsfullt å bidra gjennom en meningsløs situasjon, sier Unni Tobiassen Lie.

Tekst Brita Skogly Kraglund – publisert i Agenda 3:16 nr. 3/2023

Unni og Håkon Lies eldste sønn, Benjamin (22), var blitt operert i forbindelse med et beinbrudd. De hadde besøkt ham på Ringerike sykehus om kvelden operasjonsdagen. Alt hadde gått bra, men det var om å gjøre å flytte ham fra intensiven til vanlig liggepost. De hadde telefonkontakt utover kvelden. Benjamin fortalte at han hadde sterke smerter, og at han fikk morfin.  

Telefonen 

Neste morgen ble ekteparet oppringt fra sykehuset med beskjed om at de måtte komme raskt. 

– «Har det skjedd noe?», undret vi. «Vi snakker med dere når dere kommer», var svaret. 

En times biltur senere – i nydelig høstvær – hadde de stilt seg selv spørsmålene: «Er han skadet?», «Er det noe med hodet?» 

– Ingen av oss turte å si: «Kan han være død?» Vi tenkte at hvis han var død hadde presten kommet.  

Da de kom fram, sto ingen klare for å ta imot dem. De gikk forbi rommet til Benjamin. Det var plombert. 

– Det første vi møter er en anklage for at det hadde tatt så lang tid å komme. De skjønte ikke hvor langt unna vi bodde. Deretter ble vi tatt med til et stillerom. Det var et sjokk å høre dem si ordene «Sønnen deres er død.» 

Tusen hvorfor kunne ikke besvares. Sykehuset antydet blodpropp. 

– Det hadde de sagt til politiet. Vi opplever vårt livs sjokk, blir kvalme, det er ikke til å beskrive. Så blir vi vist inn på rommet. Der ligger Benjamin fredelig, forteller Unni. 

Deretter måtte de finne ut hvordan de skulle informere de nærmeste. 

– Hva gjorde dere? 

– Vi kunne ikke reise rundt. De to brødrene hans befant seg i Oslo og Kongsberg. Så telefon ble løsningen. Min mor fikk et illebefinnende da hun fikk nyheten. Det er mange som rammes ved et slikt dødsfall. Han var i utgangs­punktet frisk. Ringerike sykehus fikk i ettertid en foretaksstraff i form av et forelegg på 500 000 kroner for å ha forvoldt hans død.  

Journalen 

Foreldrene hadde ingen forutsetninger for å forstå hva som kunne ha skjedd. Men Benjamins onkel og mors kusine er sykepleiere. De ville se journalen, og fikk raskt mistanke om at han hadde fått veldig mye morfin og lite tilsyn.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!