;

Da ni døgn av livet ble borte

Ni døgn er borte fra Odd Anders Withs hukommelse. Ingen visste om han ville overleve den alvorlige kreftsykdommen. Da han våknet, ønsket han å skrive et kjærlighetsbrev til barnebarnet sitt.

Tekst og foto Brita Skogly Kraglund

Jeg ville at det skulle ligge noe igjen etter meg. Siden har brevet utviklet seg til boka «Reiserefleksjoner, reiser i både ytre og indre landskap, forteller Odd Anders With.

Selv om det begynte som et prosjekt til familien, mente en forlegger at historien hadde dimensjoner som flere ville være interessert i å lese. Og i august, akkurat mens Arendalsuka gikk mot slutten, var boka klar fra trykkeriet. Trønderen gjennom store deler av voksenlivet, men med nordnorsk oppvekst, tok turen for å oppleve stemningen på Arendalsuka for første gang. 

Fjellturen

Over en lett lunsj forteller han om dramatiske år da den tidligere så travle og spreke mannen fikk oppleve en ny virkelighet. Han mener selv at han hadde levd et helsemessig vellykket liv – bortsett fra to syke­husopphold i forbindelse med to trafikkulykker.

Denne dagen måtte jeg gi meg hundre høydemeter ­fra toppen.

Odd Anders With

Så, for drøyt tre år siden:

– Fjellet har alltid vært min arena, og turene har gitt meg mange av mine sterke opplevelser. En fjelltur gir god utsikt, god luft i lungene og god anledning til å reflekter og undre seg over skaperverket. Denne sommerdagen skulle døtrene mine på topptur. Og jeg ville være med, selv om jeg hadde hatt litt vondt i magen dagen før. Jeg er slik laget at jeg ønsker å gjennomføre ting jeg har satt meg som mål. Ikke minst toppturer. Dit må man jo, frisk eller ikke. Men denne dagen måtte jeg gi meg hundre høydemeter ­fra toppen, forteller han.

Kroppen ville ikke mer. 

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!