;

Biskopen som ble julenissen

Vi er opplært til at julenissen kommer fra Nordpolen, eller om vi er opplyste: Finland. Sannheten er at han bodde i Myra i dagens Tyrkia.

Troshelter av Kristian Øgaard, teolog

Julen står for døren, og om vi vil det eller ikke, kommer julenissen på besøk også i år. Til glede for mange og irritasjon for andre, møter vi ham i butikkvinduer, på juletrefester, på peis­kaminer – og nå også i Agenda 3:16! Men bak den Coca Cola-inspirerte, forbrukspushende figuren med skjegg og lue, står en biskop, som utover sin gavmildhet og omsorg for sin menighet gjorde så lite ut av seg at vi nesten ikke vet noe om ham.

Nikolas av Myra ble født i byen Patara, sørvest i dagens Tyrkia, omkring år 280. Legendene forteller at han var sine foreldres eneste barn, og at de var så gamle at de hadde gitt opp å få barn da Nikolas meldte sin ankomst. Nikolas’ onkel var biskop i nabobyen Myra, og Nikolas selv ble tidlig ordinert til prest av sin onkel. Da Nikolas var relativt ung – kanskje i slutten av tenårene – døde foreldrene i en pestepidemi, og Nikolas arvet en stor formue.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!