;

På fuglejakt i bibelhistorien

– Fugleinteressen har nok gjort meg til en mer ivrig bibel-leser enn jeg var, forteller Sveinung Lunde. Han har fotografert nærmere 200 fuglearter i Norge. Foto: Brita Skogly Kraglund

Da Sveinung Lunde begynte å jakte fugler med kamera, ønsket han også å finne ut hva Bibelen sier om fugler.

Tekst Brita Skogly Kraglund. Fuglebildene er tatt av Sveinung Lunde

– Allerede i skapelsesberetningen er fuglene nevnt. De skulle bli mange, langt flere enn menneskene. I Bibelen er fugler nevnt rundt 300 ganger. 27 ulike arter er nevnt med navn, så vidt jeg har funnet ut. Duen er nevnt flest ganger, omtrent 50. Dernest kommer ørnen som er omtalt rundt 25 steder, forteller Sveinung Lunde, og viser til 1. Mos 1,21:

Og Gud skapte alle slags fugler med vinger. Og Gud så at det var godt.

Lunde forteller at i 3. Mos 11, 13–19 er de såkalte urene fuglene nevnt: Disse fuglene skal være motbydelig for dere. De må ikke spises, for de er motbydelige: ørnen, lammegribben, glenten og alle slags falker, alle slags ravner, strutsen, uglen, måken og alle slags hauker, kattuglen, skarven og hubroen, sløruglen og pelikanen og åtselgribben, storken og alle slags hegrer, hærfugler og flaggermusen.

Haukugle

Duen undersøkte forholdene

Duen er nevnt både i Det gamle og Det nye testamentet.

– I Noahs ark blir duen sendt ut for å undersøke forholdene. Da den kom tilbake med en olivenkvist, skjønte Noah at det hadde blitt mindre vann på jorda. Og her må jeg frata folk en illusjon. Det står ikke noe om at den var hvit. Antakelig er det en klippedue, en slektning av vår bydue. I dag snakker vi om fredsduer, og offerduer, en skapning Gud hadde velbehag i. Og i Høysangen lyder teksten: Lukk opp for meg, min søster, min elskede, min due, min fullkomne. Når Jesus blir døpt, står det beskrevet i Matteus 3,16: Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due.

Lunde forteller at ørnen også er flittig nevnt, blant annet i Salme 103,5: Han metter ditt liv med det gode, og du blir ung igjen som ørnen.

Stjertmeis

Fotointeressert

Interessen for fugler startet for omtrent ti år siden på hytta på fjellet i Sør-Fron. Der registrerte han mange fuglebesøk.

– Jeg la ut fuglemat og tok bilder. Fotografering har alltid vært en interesse. Deretter leste jeg, registrerte og samlet inn opplysninger.

Blåstrupe

Pensjonisten Lunde har alltid vært en samler.

– Men nå handler det ikke lenger om frimerker, forteller han denne formiddag han har tatt med seg kamera med teleobjektiv og kikkert for å fortelle om fugleinteressen.

Han anslår at han bruker to dager i uka til fuglejakt der kamera er eneste våpen.

Stillitsen

Etter at han avsluttet yrkeslivet på Bjørknes Privatskole og Bjørknes Høyskole, der han i en årrekke var administrerende direktør og styreleder, har han kunnet bruke mer tid på hobbyen. Lenge var Lunde, som er jurist av utdannelse, sentral Høyre-politiker med blant annet jobb som byråd i Oslo og som varamann til Stortinget.

Rødstrupe

Varsler hverandre

Lunde har truffet mange andre med samme hobby.

– Vi har et varslingssystem slik at vi gir hverandre beskjed hvis det dukker opp sjeldne fugler. Da kan jeg gjerne sette meg i bilen for å finne den. I går førte det til at jeg fikk tatt bilde av hærfuglen, Israels nasjonalfugl. Den skulle normalt befinne seg i et varmere strøk.

Den fant han på Fornebulandet der det er et rikt fugleliv.

En viktig egenskap som fugletitter er tålmodighet.

– Jeg sitter på post, og lar fuglen komme til meg. Er jeg rolig, kommer den. Og jeg kan for eksempel kjøre på seterveier. Da kommer jeg tettere på fuglene enn når jeg går. De er ikke redde for biler – bare for mennesker.

Trekkfugler

Mye av fuglejakten foregår på familiens hytte på Jomfruland.

– Der er det fuglestasjon der fugler ringmerkes. De første kommer allerede i februar, og trekkfuglene kommer tidlig inn. Jeg har ofte spurt meg hvorfor fuglene reiser fra et tropisk Afrika til kalde nord for å hekke, og tilbake. Jeg tror det er den gode tilgangen på insekter som lokker dem. For det er i all hovedsak insektsfuglene som er trekkfugler. – Hvor lang tid bruker fuglene på turen?

– De aller raskeste, som for eksempel bekkasinen, flyr fra Etiopia til Norge på 3-4 dager. Uten stans. Mens svalene bruker om lag tre måneder fra Sør-Afrika.

Selv kommer han seg ut i naturen når han kikker. Det gir ham frisk luft, litt mosjon, og fører ham til nye steder. – Hva er det med fuglene som ascinerer deg?

Svaret kommer kjapt: – Mangfoldet. Hvordan de kan fly langdistanse, hvordan de finner fram til samme sted hvert år. De ulike sangene. Det er så vakkert, og det er stor variasjon.

– Hvordan kan du høre hvilken fugl det er som synger?

– Er jeg usikker, bruker jeg en app. På hytta kan jeg gjerne forsvinne ut i 5-6 tiden om morgenen. Da er det stor aktivitet. Og kona koser seg med ei god bok mens jeg er borte, ler han.

Hærfugl

Mange fugleentusiaster

– Hvor mange fugleentusiaster er det i Norge?

Lunde må slå opp i telefonen for å finne svaret.

– 12 500 er med i BirdLife Norge, svarer han. BirdLife er en naturvern­organisasjon med hovedvekt på fugler og fuglevern.

Når han blir bedt om å komme med råd til andre som vil utvide kunnskapen og se etter fugler, svarer han:

– Begynn med kikkerten. Skal du fotografere, trenger du teleobjektiv. Du kan få hjelp av andre kjennere via nett og sosiale medier. For å finne fugleart, kan du blant annet få hjelp av en app som heter Artsorakel. Det finnes mange hjelpemidler til denne jakten, forklarer Lunde, som har sett og fotografert 198 fuglearter i Norge.


Denne artikkelen sto på trykk i Agenda 3:16 nr 4 2023.